Trénink reakcí na nevyzpytatelné situace

S našimi tipy zapomeňte jednou provždy na vlastní nevyzpytatelné reakce! Prozradíme vám, jak trénovat vyrovnanost.

Výbuchy a nezvládnuté chování občas přepadne každého z nás. V práci, kdy kolega kvůli své prokrastinaci opět zdržel celý projekt. Doma, protože vaše děti měly skvělý nápad ozdobit stěnu ložnice pastelkami. Nebo v autě, když vám bezohledný idiot právě nedal přednost v jízdě. V takových chvílích je zatraceně těžké neztratit nervy. A přece: Tréninkem můžete nejen něco udělat proti hrozbě obezity, kornatění tepen a dušnosti, ale také se více uvolnit.

Klid lze trénovat jako sval

Nebojte se, nechceme vám vnutit cestu ke svému vnitřnímu klidu třením si ušních lalůčků při zpěvu. Vypustit občas páru k životu zkrátka patří a trénovat klid neznamená potlačit všechny negativní emoce. Důležité je najít střed, kdy vás každá maličkost nevystřelí ke stropu, ale ani nad vším nemávnete rukou.

Hněvu, stresu a úzkosti se vyhneme jen těžko. Náhle nás přepadne a my reagujeme reflexivně. Právě tyto reflexy vám říkají, že žijete. Důležité je, jak se s tím vypořádáme.

Vyhněte se shonu a stresu

Jak reagujete, když se v kanceláři zaseknete před složitým úkolem? Mnoho lidí místo toho, aby zůstalo v klidu, podlehne pocitu narůstající paniky a kola v jejich hlavách se už točí na plné obrátky. A chápete, proč je to nesmysl? Děláte si starosti s něčím, co se ještě nestalo. Namísto okamžitého stresu se na chvíli zastavte a zeptejte se sami sebe, co spustilo stresový reflex. Pohled z dálky na situaci vám rychle ukáže, že jídlo se nejí tak horké, jak se uvaří. Zhluboka se nadechněte a pokračujte!

Stres není vždy špatný

Ve skutečnosti je na stresu něco pozitivního. Ukazuje vám, kde ještě máte potenciál rozvoje a kde můžete nasměrovat své myšlenky pozitivnějším směrem.

S hněvem je to podobný příběh. Upřímně, jaký má smysl se vztekat kvůli lístku, který se vám dnes ráno zasekl na stěračích? Nic jiného, než že vám to zkazí den. Pamatujte na jednu věc: Pouze v přítomnosti můžeme sami sobě dokázat, že se můžeme poučit z minulosti. A jedině tím, že budeme jednat nyní, můžeme ovlivnit naši budoucnost. 

Jak trénovat vyrovnanost?

Vypněte kino ve vaší hlavě

Jistě, učíme se z chyb a minulosti a pohled na to, co přijde, nám pomáhá plánovat. Mnohem více ale získáte, když se budete ptát sami sebe, co můžete udělat aktivně. Trik je rozpoznat příznaky stresu, hněvu a strachu a využít je se ziskem. Nedovolte, aby vám vládlo kino ve vaší hlavě! Horor, který tam běží, je jen možnost. Místo toho se zhluboka nadechněte a podívejte se, co můžete a potřebujete propracovat právě teď. 

Klid vítězí!

Totéž platí pro zvládání hněvu: Nenechte se tím ohromit! Protože spouštěče hněvu a strachu jsou obvykle mimo naši sféru vlivu. I když něco může být ve vaší zóně zájmu, je to pouze ve vaší vlastní zóně vlivu, kterou můžete skutečně změnit. Takže je to málo platné, když se kvůli těmto věcem zlobíte.

Okamžitě uvolněnější

Jistě, není to tak jednoduché. Žijte všímavě tady a teď a sledujte svou vlastní zónu vlivu. Uvidíte, že tato opatření fungují, jakmile se pro vás stanou druhou přirozeností. Takže zůstaňte uvolnění – stojí to za to!

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat