Pohyb při mateřské je pro unavené matky cestou ze stereotypu

29.04.2023 | Psychika

Pro novopečenou maminku může být poměrně obtížné najít si čas na cvičení. Mezi péčí o dítě, vyřizováním pochůzek a vedením domácnosti se může zdát, že je nemožné věnovat se jakékoli formě fyzické aktivity. Je však důležité si uvědomit, že cvičení je důležitou součástí péče o sebe sama. Nejenže vám pomůže udržet si fyzickou kondici, ale může také pomoci snížit stres, zlepšit náladu, a dokonce vám dodá více energie. Jak tedy můžete cvičení zařadit do svého nabitého rozvrhu jako maminka?

Jak si najít čas

Začněte v malém. Nesnažte se toho dělat příliš mnoho a příliš brzy. Začněte s 10 minutami cvičení denně a postupně se zlepšujte. Může to být cokoli od rychlé procházky kolem bloku až po protahování v obývacím pokoji. Využít můžete třeba čas, kdy dítě spí a zacvičit si třeba podle nějakého tréninkového videa. (1)

Pokud máte starší dítě, zkuste vyrazit na rodinnou procházku nebo projížďku na kole. Může to být skvělý způsob, jak strávit kvalitní čas s dětmi a zároveň si trochu zacvičit. Snažte se zapojit kreativitu, nemusíte vždy chodit do posilovny, abyste si zacvičili. Existuje spousta způsobů, jak se věnovat fyzické aktivitě, aniž byste museli opustit svůj domov. Vyzkoušejte online cvičební video nebo zkuste několik cviků s vlastní vahou. (2)

Nezapomeňte, že péče o sebe je důležitá. Cvičení je pro novopečené maminky důležité, ale stejně tak je důležité věnovat čas sama sobě. Ujistěte se, že si najdete čas i na činnosti, které vás baví, jako je čtení knihy nebo relaxační koupel. Pokud se vám i tak těžko nachází čas ke cvičení, zapojte rodinu a poproste je o hlídání. (3)

Zapojte celou rodinu

Cvičení s dětmi je skvělý způsob, jak zapojit do zdravé aktivity celou rodinu. Pohybová aktivita přináší nejen fyzické výhody, ale také pomáhá naučit děti zdravým návykům, které jim vydrží po celý život. Jednou z největších výhod cvičení s dětmi je, že může pomoci vybudovat silné pouto mezi rodiči a jejich dětmi. Fyzická aktivita může také pomoci snížit stres, zvýšit hladinu energie a zlepšit duševní zdraví. 1)

Pokud jde o cvičení s dětmi, měla by být vždy na prvním místě bezpečnost. Před zahájením jakéhokoli cvičebního programu je důležité poradit se s lékařem, abyste se ujistili, že daná aktivita je vhodná pro věk a schopnosti dítěte. Rodiče by také měli dbát na to, aby své děti při cvičení dostatečně povzbuzovali a podporovali. Existuje mnoho různých typů aktivit, které lze s dětmi provozovat. Jednou z nejoblíbenějších forem cvičení je běh. Děti se také mohou účastnit týmových sportů, jako je fotbal nebo basketbal, které mohou poskytnout skvělý způsob, jak zůstat aktivní a bavit se. (1)

Zdroje: (1) Názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2712877/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2712877/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat