Jak si i v dietě vychutnat pizzu

29.04.2023 | Psychika

Ani v dietě nemusí být pizza zakázaným jídlem, pokud se připraví doma nebo se zvolí vhodná varianta připravovaná v restauraci. Jak na to, abyste si mohli pizzu bez výčitek vychutnat i během diety a nezkazili při tom svoje výsledky?

Připravte si ji doma

Nejlepší kontrolu nad tím, co jíte, získáte, když si jídlo připravujete sami. Ze správných ingrediencí si můžete připravit lahodnou pizzu, která je nejen zdravá, ale také nízkokalorická. Příprava by měla začít už u tenké kůrky. To pomůže snížit množství kalorií ve vaší pizze na minimum. Nejlepší jsou tenké kůrky vyrobené z celozrnné pšenice nebo jiných celých zrn, abyste ještě více snížili počet kalorií a zvýšili množství vlákniny. (1)

Dále byste při přípravě měli zvážit druh sýra, který používáte. Skvělou volbou je sýr s nízkým obsahem tuku, protože díky němu bude mít pizza málo kalorií a zároveň bude mít lahodnou sýrovou chuť. Skvělou alternativou je mozzarella nebo sýr ricotta. (1)

V neposlední řadě je potřeba se zamyslet nad tím, co na pizzu dáváte. Vynechte vysoce kalorické ingredience, jako jsou feferonky a klobásy, a místo nich zvolte zeleninu nebo libové maso, například kuřecí nebo krůtí. Zelenina jako žampiony, cibule, paprika a špenát jsou skvělou volbou, která má málo kalorií a hodně chuti. (1)

Vyzkoušejte alternativy

Nízkokalorická pizza může být stejně chutná jako ta běžná, takže se nebojte experimentovat. Možnou alternativou může být zdravé pizzové těsto bez všech nezdravých přísad a přidaného cukru. K dispozici je řada různých zdravých pizzových základů, od celozrnných přes bezlepkové až po veganské. Každá z nich nabízí chutnou alternativu k tradiční pizzové kůrce a může vám pomoci vychutnat si oblíbený pokrm a zároveň dodržovat zdravou stravu. (1)

Celozrnné pizzové kůrky jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu. Vyrábějí se z celozrnné pšeničné mouky, která je bohatá na vlákninu a vitaminy skupiny B. Celozrnná mouka také obsahuje více bílkovin než běžná bílá mouka, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí do svého jídelníčku přidat více bílkovin. Bezlepková těsta se vyrábějí z kombinace rýžové, mandlové a tapiokové mouky. Tyto mouky jsou přirozeně bezlepkové a dokáží vytvořit chutné bezlepkové těsto. Bezlepkové pizzové základy mají obvykle vyšší obsah vlákniny a nižší obsah kalorií než jejich pšeničné protějšky. (2)

Stále oblíbenější jsou také veganská těsta na pizzu. Vyrábějí se z kombinace cizrnové, ovesné a ořechové mouky. Tyto mouky jsou plné bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, takže jsou vynikajícím zdrojem výživy. Zdravé pizzové základy jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat pizzu, ať už si vyberete celozrnnou, bezlepkovou nebo veganskou variantu, určitě neuděláte chybu. (3)

Zdroje: (1) Názor autora, (2) www.cleanplates.com/recipe-roundup/alternative-crust-pizza-recipes/, (3) www.cleanplates.com/recipe-roundup/alternative-crust-pizza-recipes/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat