Zbavte se stresu a napětí mávnutím proutku

Neurogenní třes je kreativní způsob, jak uvolnit napětí a uvolnit se. Jak na to?

Představte si, že naplno sešlápnete plyn a zároveň šlápnete na brzdu. Stále více lidí zná tento pocit být opravdu nabitý energií a zároveň zcela vyčerpaný. Pokud se cítíte vystresovaní a vyhořelí, nejste sami. Stres je vyčerpávající a má zásadní dopad na naše fyzické a duševní zdraví, náš výkon, náš pocit štěstí a kvalitu života.

Fyzické reakce na stres

Mechanismy reakce těla na stres (a nebezpečí) jsou pro nás všechny stejné. Existuje jasná neurofyziologická sekvence: my lidé reagujeme na stres bojem nebo útěkem. Pokud to není možné, tělo reaguje mrtvým reflexem, zmrazením, aby se pro „útočníka“ stalo nezajímavým. Stresové hormony jako adrenalin a kortizol způsobují napětí v těle. Tělo tak má k dispozici velké množství energie, aby reagovalo na nebezpečí, které se očekává, když jsme ve stresu. Sotva si však uvědomujeme, že tyto instinktivní rizikové reakce rozvíjíme i ve stresu každodenního života.

Neurogenní třes pomáhá zmírnit stres a napětí

Jako stresovaní lidé často cítíme, že náš organismus neopustí automaticky nebezpečný režim, jakmile vyjdeme ze stresové situace. Stresové hormony se nadále uvolňují, jsme nadále napjatí a dál procházíme svět s tunelovým viděním. Zasekli jsme se. Není tedy divu, že nevyhnutelně hledáme nové způsoby relaxace a zklidnění. Zvláště účinným způsobem, jak snížit stres a podpořit relaxaci, je neurogenní třes.

Jak funguje neurogenní třes

Třes, přirozený mechanismus, který v sobě všichni nosíme, nám pomáhá hluboce se propojit sami se sebou a pracovat znovu jako tým, tedy tělo, mysl a duch společně. Na velmi hluboké úrovni se s námi něco děje – občas tečou slzy úlevy, občas jsou to výbuchy smíchu. A všechno má své místo. Když se tělo uvolní prostřednictvím neurogenního třesu, můžeme uvolnit fyzické napětí, trauma a emoční náboj. Učíme se v sobě vytvářet rovnováhu a nové bezpečí, a tak se postavit do pozice, kdy můžeme jednat svobodně namísto reaktivity.

Setřeste stres

Neurogenní třes zajišťuje, že znovu získáme kontrolu. Dává to zcela nový význam rčení „nech to být“, protože zadržované napětí a stresové hormony v těle jsou doslova otřeseny. Existuje řada cvičení s kontrolovaným třesem, které umožňují tělu uvolnit hluboké svalové napětí a dlouhodobý stres. Na první pohled se zdá neobvyklé nechat tělo volně se chvět, ale neurogenní třes nám ve skutečnosti pomáhá nastartovat celkový tělesný proces ke zmírnění stresu na nejhlubší úrovni. Jak tedy zvládneme neurogenní třes? 

Samoléčba pomocí neurogenního třesu

Sedmi úvodními cviky nás tato bodyterapie učí aktivovat otřesy v těle k uvolnění napětí, ale také vnímat a regulovat vjemy a pocity. Metoda se používá k hojení traumat, posttraumatické stresové poruchy a silného stresu. Původně tato terapie vznikla, aby umožnila vojákům vracejícím se z války dokázat se svéopomocí vypořádat se stresujícími zážitky.

Pokud máte pocit, že jedete na plný plyn a zároveň brzdíte, nebo že občas přebírá kontrolu někdo jiný, můžete svému tělu pomoci využít třes jako výstup k uvolnění stresu, paniky, napětí a toho pocitu, že všeho už je příliš mnoho, je čas se začít kontrolovaně třást.

.Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat