Když motivace pokulhává

Největší překážkou překonat nechuť k úklidu nebo zvýšit snahu zhubnout, je nedostatek motivace. Poradíme, jak ji zvýšit a dosáhnout svých cílů.

Když nemáte žádnou motivaci dokončit úkol (nebo dokonce nějaký začít), zvažte možné důvody, proč se trápíte. Poté si vypracujte plán, který vám pomůže motivovat se, abyste se do toho pustili. Mějte však na paměti, že ne každá strategie funguje pro každého – nebo v každé situaci. 

Chovejte se, jako byste měli motivaci

Možná se vám podaří oklamat svůj mozek, abyste získali motivaci. Chovejte se, jako byste se cítili motivováni, a vaše činy mohou změnit vaše emoce. Například než sedět celý den na gauči v pyžamu a čekat na motivaci, raději se oblékněte a rozhýbejte se. Možná zjistíte, že nakonec není úkol tak těžký, což usnadní pokračování. 

Nemyslete negativně

Když bojujete s motivací, pravděpodobně přijdete s dlouhým seznamem důvodů, proč byste neměli nic dělat. "Bude to příliš těžké," nebo "Stejně to nikdy nedodělám." Tyto typy myšlenek se snažte potlačit. Zkuste argumentovat opačně. Když si myslíte, že neuspějete, argumentujte všemi důvody, proč byste uspět mohli. Nebo když si myslíte, že nemůžete dokončit práci, uveďte všechny důkazy, které ukazují, že budete schopni úkol dokončit.

Cvičte sebesoucit

Možná si myslíte, že být na sebe tvrdý je klíčem k získání motivace. Ale tvrdá sebekritika nefunguje. Soucit se sebou samým je ve skutečnosti mnohem více motivující, zvláště když bojujete s nepřízní osudu. Neznamená to ale být přehnaně pozitivní. Mluvte k sobě jako k příteli. Pravděpodobně byste byli mnohem laskavější k někomu jinému než k sobě.

Použijte pravidlo 10 minut

Když se něčeho bojíte – jako chůze na 5 kilometrů – nebudete k tomu mít motivaci. Své pocity strachu však můžete snížit tím, že si dokážete, že úkol není tak špatný, jak si myslíte, nebo že máte sílu ho snášet lépe, než si představujete.

Pravidlo 10 minut vám může pomoci začít. Dejte si povolení ukončit úkol po 10 minutách. Když dosáhnete hranice 10 minut, zeptejte se sami sebe, zda chcete pokračovat, nebo skončit. Pravděpodobně zjistíte, že máte dostatek motivace pokračovat.

Jděte na procházku do přírody

Čerstvý vzduch, změna prostředí a trocha pohybu dokáže s vaší motivací zázraky. Procházky v přírodě – na rozdíl od rušné městské ulice – mohou být obzvláště prospěšné. Takže než chodit po přeplněné ulici, jděte raději do parku nebo botanické zahrady. Být obklopen přírodou může poskytnout duševní únik, který potřebujete, abyste se mohli vrátit do svého projektu s větší motivací než dříve.

Spojte obávaný úkol s něčím, co vás baví

Vaše emoce hrají hlavní roli. Pokud jste smutní, znudění, osamělí nebo úzkostní, vaše touha popasovat se s těžkou výzvou nebo dokončit nudný úkol utrpí. Zvyšte si náladu tím, že přidáte trochu zábavy k něčemu, k čemu nemáte motivaci. Budete se cítit šťastnější a možná se dokonce budete těšit na splnění úkolu, když si ho pravidelně spojíte s něčím zábavným.

Spravujte svůj seznam úkolů

Je těžké najít motivaci, když je váš seznam úkolů nekonečný. Pokud máte pocit, že nemáte žádnou naději, možná se nepokusíte o nic. Podívejte se na svůj seznam úkolů a zjistěte, zda není příliš dlouhý. Pokud ano, zbavte se těch, které nejsou nezbytné.

Odměňte se za práci

Stanovte si malou odměnu za práci, kterou vykonáte. Zaměření na odměnu vám pomůže udržet si motivaci k dosažení svých cílů. Zvažte, zda vás více motivují menší, častější odměny nebo větší odměna za kompletní práci. Ujistěte se však, že vaše odměny nesabotují vaše úsilí. Odměnit tvrdou práci v posilovně sladkou pochoutkou může být kontraproduktivní. A kontraproduktivní špatné návyky z dlouhodobého hlediska sníží vaši motivaci.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat