Udělejte ze sportu zábavu, do které se nebudete nutit

Zase se vám nechce cvičit? Zkuste si párkrát zaskákat. Zní to asi divně, ale prý vás to okamžitě hodí do radostného a motivačního módu. Hodně ale pomůže i poslech hudby a samotné načasování sportu.

Snažíte se shodit nadbytečná kila a moc dobře víte, že se to bez pravidelného cvičení prostě neobejde. Problém je ale ten, že se do sportu musíte vyloženě nutit, což znamená, že často hledáte výmluvy, které vám v něm brání. Někdy je to únava z práce, jindy zase špatné počasí, nevyspání, bolavý žaludek, málo času, zajímavý dokument v televizi… Ono se vždycky najde! Co kdyby pohyb nebyl nutným zlem, ale spíše zábavou, na kterou se budete těšit? Dá se to snadno zařídit.

Skákání jako pozitivní start

Asi to bude už dlouho, co jste si pořádně zaskákali, že? Ať už jen tak na zemi nebo přes švihadlo, skákání patří mezi pohyby, které podle vědy mozek doslova zaplaví pocity radosti (1). Zároveň pomůže uvolnit svalové napětí, zlikviduje přebytečný adrenalin a blahodárně pohladí nervový systém, čímž se člověk dostane do uvolněného a veselého stavu. A to je přesně, co potřebujete, viďte?

Vystupte z tiché zóny

Při cvičení v tichosti se sice kalorie opravdu spalují, ovšem nedá se říct, že by to bylo kdovíjak zábavné. Je to jedna velká nuda! Australská specialistka sportovní medicíny Kotryna Fraser, která přednáší na univerzitě v Sydney, rozhodně doporučuje hudbu. Její poslech okamžitě zlepšuje náladu, a navíc může udat i to správné tempo, což se hodí nejen při běhu (2). Co dalšího je tu nesmírně důležité?

Chce to správné načasování

Z různých zdrojů i směrů se dozvídáte, že sport za svítání je nejefektivnější, nejpřínosnější a nejlepší. Jenže brzké vstávání, které bytostně nenávidíte, je samo o sobě důvodem, proč ho vzdát a hodit pomyslný ručník do ringu. Tudy cesta nevede. Zapomeňte na obvyklé rady ohledně ideálních hodin, načasujte si trénink tak, aby vám stoprocentně vyhovoval. Samotné cvičení pak nebude takzvaně na sílu. A pokud proběhne venku, o to lépe. Čerstvý vzduch a okolní zeleň vás do parádní duševní pohody dostane dřív, než řeknete švec (3).

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01389/full, (2) www.houseofwellness.com.au/health/fitness/5-easy-tips-make-exercise-fun, (3) www.repository.essex.ac.uk/27076/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat