S mentálními výhodami cvičení to není žádná sláva

Kolikrát už jste slyšeli o tom, že pohyb má na kognitivní funkce takřka zázračný vliv? Pětkrát? Desetkrát? Nebo snad stokrát? Ono je to prý celé úplně jinak!

Brilantní paměť, lepší soustředění, rychlejší zpracovávání informací, neomylná prostorová orientace nebo vytříbená schopnost vyjadřování. Přesně tohle by se vám hodilo? Činnost mozku a veškeré kognitivní funkce prý lze podpořit cvičením. Tedy takhle – dlouho se tomu věřilo. Ale ouha, nedávno se ukázalo, že s mentálními výhodami sportu to není žádná sláva. Že bychom se tedy potili úplně zbytečně?

Snaha, která možná přišla vniveč

Myšlenka, že fyzická námaha má na mozkovou aktivitu blahodárný vliv, je opravdu přitažlivá. Budí to totiž dojem, že si stačí zaběhat, zaplavat nebo se projet na kole a člověk rázem uvažuje jako teoretický fyzik Albert Einstein, přičemž z rukávu sype jeden kreativní nápad za druhým a pamatuje si snad i to, o čem nikdy neslyšel. Jenže ono to takhle prý nefunguje. Tedy alespoň podle nedávné vědecké analýzy, při níž odborníci důkladně přezkoumali více než 100 přechozích studií a výzkumů. Ze závěrů publikovaných v magazínu Nature Human Behaviour (1) se pak ke svému velkému překvapení dozvídáme, že spojitost mezi lepším kognitivním zdravím a fyzickým cvičením má obrovské trhliny v podstatě pro ni neexistují žádné neprůstřelné důkazy. Ptáte se, proč doteď tvrdilo, že sport je tou nejlepší mozkovou medicínou?

Chybička se vloudila?

Autoři této rozsáhlé analýzy upozorňují na to, že předchozí průzkumy zaměřené na mentální výhody cvičení vždy zahrnovaly nedostatečné množství monitorovaných účastníků a příliš průkazné a uspokojivé podle nich nebylo ani srovnávání kontrolních skupin. Jinými slovy – celé dosavadní bádání bylo špatně provedené, což vedlo k mylným poznatkům a nepravdivým úsudkům. Je sice pravdou, že pohyb přináší jisté fyzické a psychické výhody, ovšem když jde o mozek, přílišnou váhu bychom mu podle všeho přikládat nejspíš neměli.

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41562-023-01554-4, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat