Udržte si motivaci k hubnutí zuby nehty

14.04.2023 | Psychika

Hubnutí je zároveň snadná a složitá věc. Jednou z nejtěžších věcí je vůbec začít a přimět se k pohybu a zdravé stravě. Když už ale začnete, ještě důležitější věcí je nepřestat, což může být poměrně obtížné. Je jasné, že málokdo má celý den na to, aby se věnoval sám sobě, ale je potřeba začít brát sebe jako prioritu. Jak si tedy udržet motivaci k hubnutí?

Průběžná fota a zaznamenávání hodnot

Zapisování pokroku a pořizování fotografií vaší postavy je jeden ze způsobů, jak si procvičovat sebekázeň a motivovat sebe sama na základě předchozích výsledků. Díky deníkům si lépe uvědomíte své každodenní návyky a můžete sledovat svůj jídelníček a cvičení, abyste mohli v případě potřeby provést úpravy. Ať už používáte aplikaci, nebo staromódní tužku a papír, cokoliv je lepší než nic.

To stejné platí pro průbežné fotky. Když uvidíte, jak jste vypadali před několika měsíci a jak vypadáte teď, spolehlivě vás to namotivuje k pohybu nebo dodržování jídelníčku. Pomůže vám to posunout se dál a nezapomenout, kde jste byli. Fotky můžete ještě doplnit o zapisování si svých tělesných rozměrů.

Odměňte se

Čekat, až dosáhnete velkých cílů, není dobrá strategie. Místo toho oslavujte malé úspěchy. Vaše cesta za hubnutím bude příjemnější a budete mít dostatek vůle v ní pokračovat dál. Odměny mohou mít podobu vašich oblíbených pochoutek. Například zmrzlina, kousek pizzy, burger nebo poctivá svíčková. Jen to s tím odměňováním nepřehánějte, ať nespadnete zpátky do nezdravého přejídání. Nemusí jít jenom o jídlo, můžete si třeba koupit něco hezkého na sebe, zajet si na dovolenou nebo si koupit novou knížku. Záleží čistě na vás, co si vyberete.

Najděte si důvod

Svůj důvod pro hubnutí si musí najít každá sám, nicméně lepší je, když hubnete kvůli sobě. Snížení váhy vám může pomoci se sebevědomím. Vědomí, že dokážete dodržovat plán zdravého stravování, vám může dodat jistotu, že zvládnete i další výzvy. Navíc můžete mít pocit, že po zhubnutí vypadáte lépe a jste sebevědomější.

Lidé, kteří mají zdravou hmotnost, jsou navíc méně náchylní vůči závažným nemocem, mají kvalitnější spánek, lepši psychické zdraví a jsou více plní energie. Pokud se chcete opravdu změnit, je potřeba najít si ten správný důvod a dodržovat správnou rutinu.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat