Aby dovolená nezničila těžce vydřenou postavu

11.04.2023 | Psychika

Čím začíná být venku tepleji, tím rychleji se blíží období letních dovolených, se kterými je spojena také velká spousta jídla a ochutnávání místní kuchyně. Pokud navíc jedete na dovolenou se stravou all inclusive, tak si bez dostatku sebekázně zaděláváte na velký problém. Jak předejít přibírání na dovolené a co proti němu dělat?

Zůstaňte aktivní

Nějaké to tučnější jídlo navíc můžete snadno vyběhat na aktivní dovolené. Zaměřte se na to, co máte rádi a zkoušejte nové sporty. Je libo projížďka na kole po okolí, jízda na kolečkových bruslích, plavání nebo vodní sporty? I procházky po městě s nákupními taškami se počítají jako fyzická aktivita, nemusíte na dovolené nutně trávit čas v posilovně. 

Nepřehánějte to s přejídáním

Ráno snídaně formou švédských stolů, odpoledne oběd v restauraci, který by bohatě vystačil i pro dvě osoby a večer donáška hamburgeru s hranolky až na pokoj. Nemluvě o zmrzlině, drincích a ledové kávě se šlehačkou mezi tím vším. Pokud takhle vypadá váš jídelníček na dovolené, koledujete si o nabraná kila. Z jednoho nebo dvou dnů nezdravého stravování se sice nestřílí, ale pokud to přesáhne hranici třech dnů, můžete si na takové stravování zvyknout a vyžadovat ho pravidelně. 

Nabrat kilo nebo dvě za týden sice nezní ta hrozně, ale vzpomeňte si při tom na snahu, kterou musíte vynaložit, abyste stejnou hmotnost shodili. Zvláště snídaně formou švédských stolů mohou úspěšně nastartovat přejídání. Mít možnost si na talíř nandat cokoli, na co máte chuť, zní sice lákavě, ale neměli byste to přehánět. Čím více se váš jídelníček bude podobat tomu, který dodržujete doma, tím lépe. 

Užijte si dovolenou, ale dělejte rozumná rozhodnutí

Samozřejmě dovolená je dovolená, ale extrémně se přejídat taky nemusíte. Vychutnávejte si místní kuchyni, dejte si zmrzlinu, kousek čerstvého pečiva nebo koktejl, ale vždy se snažte najít tu nejlepší variantu. Nedávejte si naráz všechno, co vás napadne, ale vyberte si pouze něco. Dovolená je o odpočinku a ne o striktním dodržování jídelníčku. 

Když se běžně hýbete a dodržujete jídelníček, nemáte se čeho obávat. Týden na dovolené vaši formu zásadně nezmění, spíše to prospěje svalům i vaší psychice. Proto se nebojte dopřát si něco dobrého a odpočívejte. 

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat