Antistresový trénink s okamžitým efektem

Náš antistresový trénink dokáže snížit stres okamžitě – často si ho všimneme až při potížích se soustředěním, při bolestech hlavy nebo při svalovém napětí. Máme pro vás cvičení, aby k tomu nedošlo.

V každodenním životě nás často zaměstnává několik věcí současně: Čistíme si zuby a přemýšlíme, co ještě musíme koupit, telefonujeme za jízdy a posloucháme hudbu. Na jedné straně nám toto chování, známé také jako „režim autopilota“, umožňuje být efektivní z hlediska času. Často se však stává, že ztrácíme ze zřetele důležité aspekty našeho blahobytu, jako je pravidelné jídlo a dostatek pitné vody. Jaké to například je právě teď, když čtete náš článek? Hraje vám na pozadí hudba? Nebo jste byli na internetu jen na skok, protože momentálně děláte něco jiného? Jíte a pijete něco? 

Naučené vzorce chování

Teď se budete ptát sami sebe: Ano, a? Co je na tom špatného? Povrchně se tyto automaticky se vyskytující návyky nebo vzorce chování nejeví jako problematické. Ale: Jako nikdy v historii lidstva je náš mozek neustále bombardovaný podněty. Každý den musíme dělat velké množství rozhodnutí a rychle rozlišovat mezi nedůležitým a důležitým. Všímavost v každodenním životě se stala důležitým tématem.

Kdo žije bezstarostně, často včas nezaznamená varovné signály a příznaky fyzického a psychického vyčerpání. To zase může mít negativní zdravotní důsledky, jako je vysoký krevní tlak, poruchy spánku, bolesti zad nebo syndrom vyhoření a deprese. 

Vytvořené rituály

Být všímavý znamená soustředit svou plnou pozornost na přítomný okamžik – nebýt o krok napřed, ani v myšlení, ani v chování. Jde o momenty soustředěné pozornosti k potřebám vašeho těla a vaší psychiky. Co se tedy stane, když začleníte praktiky všímavosti do svého každodenního života?

Zaměřte svou pozornost na vaši aktuální polohu vsedě. Možná si všimnete, že máte shrbená ramena nebo záda, sedíte pouze na přední části židle. I tato krátká vědomá pozornost vám pomůže udělat něco pro svou fyzickou a duševní pohodu. Naučíte se takříkajíc vnímat jemné rozdíly a reagovat na ně! Vytvářejte malé rituály v každodenním životě, vědomě plánujte okamžiky všímavosti! Pečujete tak o své zdraví a také posilujete přesvědčení, že svou pohodu můžete ovlivnit. To má také pozitivní vliv na sebevědomí! 

Jak se zbavit každodenního stresu

Vnímejte

Když cvičíte všímavost, nepřestávejte se soustředit na to, co v danou chvíli vnímáte. Zpočátku vám to může připadat obtížné, protože je to neznámé. Je to podobné jako při jízdě na kole: to jste se naučili pouze praxí! Nenechte se odradit, pokud napoprvé neuvidíte změnu!

Nechte myšlenky plynout

Zkuste nechat projít ostatní myšlenky, které vás napadnou. Procvičte si to meditačním cvičením vsedě: snažte se soustředit pouze na své tělo a vnímejte své tělesné vjemy. Pokud vás napadnou jiné myšlenky, zaregistrujte je a vraťte svou pozornost zpět k uvědomění vašeho těla.

Přijměte pocity

Pokud vnímáte pocity, pozorujte je. Nesnažte se je ignorovat nebo potlačovat. Přijměte také negativní pocity. „Přijmout“ však neznamená „schválit“. Přijetí je rozhodnutí přijmout okamžik, uznat „co je“.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat