Aktivity, díky kterým se na mateřské nezblázníte

22.05.2023 | Psychika

Mateřská dovolená je plná povinností, ale i mentálního přechodu z pracovního režimu do toho rodičovského. A zároveň výkyvů nálad. Taky v jedné minutě prožíváte štěstí, zatímco v té druhé vás přepadá beznaděj? Nejste v tom sama!

Obvykle je mateřská dovolená požehnáním, ale občas bývá obtížná. Pokud jste prvorodička, pravděpodobně si každý den kladete otázku, zda jako matka jednáte správně. Klid, tyhle stavy přepadají i ostřílené maminky. Zde je několik tipů, které všem ženám pomáhají zůstat „při zemi“.

Hýbejte se

Ať už se jedná o domácí cvičení, když dítě podřimuje, nebo procházku s kočárkem, jakýkoli pohyb vám pomůže cítit se lépe. Síla endorfinů je nepřekonatelná! Z pohybu si udělejte rutinu, ale neklaďte na sebe velké nároky. V případě, že vám to jednou nevyjde, svět se nezboří.

Nezůstávejte v izolaci

Je snadné se s miminkem uzavřít do svého domova, což není tak úplně žádoucí. Již rakouský lékař neurolog Sigmund Freud říkával, že sociální izolace může být obranným mechanismem při rozvoji nutkavé neurózy. Proto myslete na to, že dokonce i něco tak jednoduchého, jako je chození na poštu, má obrovský vliv na duševní zdraví.

Cvičte svou mysl

Pokud si nedáte pozor, budete během mateřské myslet jen na to, kolik toho miminko snědlo a pokakalo. Proto odborníci doporučují číst si, když děťátko spí, luštit křížovky, meditovat (aspoň pár minut) a celkově se nenechat negativně vtáhnout do nekonečného koloběhu péče o potomka.

Sepište si seznam

Máte-li pocit, že nic nestíháte, sepište si seznam nezbytných denních úkolů a vyškrtejte z něj to, co počká, případně se dá udělat později. Získáte tak lepší dojem z toho, že věci máte pod kontrolou.

Dávejte si pozor na oblečení

Tepláky a legíny jsou skvělé, ale jakmile si na sebe obléknete něco pestřejšího, veselejšího a ženštějšího, může vám to zvednout náladu i sebevědomí. Nevzdávejte se šatů, sukní a topů, které vám sluší! Nejedna maminka říká, že si díky tomu přijde „normálnější“ a ve spojení sama se sebou.

Zdroje: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat