Zdravý životní styl se zapojením celé rodiny

20.02.2023 | Psychika

Pojďte začít žít zdravě, všichni!

Když se jeden člen rodiny rozhodne, že je čas na změnu a je potřeba začít žít zdravějším způsobem, ne vždy mu to jeho rodina usnadňuje například servírováním nezdravých a kalorických jídel na návštěvách a oslavách, jako jsou například chlebíčky, tučné smažené řízky a různé zákusky.

Celý problém se ještě umocňuje, když s některými členy rodiny žijete pod jednou střechou a tudíž sdílíte i ledničku a kuchyň. Snadno se tak dá dostat do kontaktu s potravinami, které bychom sami nekoupili a můžeme tak podlehnou pokušení ochutnávat jídla, která nejsou zařazena v našem jídelníčku. Rázem je problém na světě a fitness cíle se začínají pomalu vzdalovat každým soustem daného pokrmu. 

Zdravá strava bohatá na živiny

I když se to může zdát zprvu složité, zkuste se s rodinou domluvit na tom, co byste potřebovali ze svého jídelníčku vyřadit a omezit a co naopak může zůstat. Snažte se dodržovat vyvážené množství bílkovin, sacharidů a tuků ve stravě a jezte dostatek zeleniny, ovoce a vlákniny. Vše je potřebné mít dobře naplánované a přistupovat k nakupování potravin tak, že co nekoupím, to doma nesním. Ta platí samozřejmě o nezdravých potravinách, které mohou doma působit jako lákadlo. 

Dostatek pohybu každý den

Při trávení volného času s členy rodiny, kteří odmítají zdravý životní styl, může být problém nacházet vhodné aktivity. Pokud lidé ve vaší rodině nejraději tráví svůj čas u televize nebo počítače, může být poměrně těžké je přimět k nějaké fyzické aktivitě. Není ale potřeba tlačit na pilu. Pohybu a společně stráveného času se vám může dostat i na pravidelné procházce, práci na zahradě, úklidu nebo společném výletu. Na druhou stranu, pokud je rodina trochu více sportovně založena, přijde vhod, například společně vyjet na kole, jít si zaplavat, zahrát si nějaký kolektivní sport nebo si zajít společně do posilovny.

Najděte kompromis a bavte se

V každém případě je potřeba se členy rodiny komunikovat o tom, jaký máte sportovní cíl a že byste chtěli trávit společný čas více aktivně a zdravěji. Pokud hned všichni z dodržování zdravého životního styl nebudou jásat, zkuste se domluvit na vzájemných kompromisech ohledně konzumace nezdravého jídla a pasivního odpočinku.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat