Nejlepší motivací k hubnutí jsou peníze

O peníze jde vždycky až na prvním místě. Nejen v každodenním životě, ale i ve sportu! Jak se dají motivačně využít k dosažení dietních a aktivních cílů?

Někomu stačí pouhá čistá radost z pohybu, jinému zase vědomí, že sportem zlepší své zdraví, psychické rozpoložení i postavu. Pak jsou tu ale i tací, kteří k pravidelné fyzické aktivitě potřebují extra motivaci, jinak se k ní zkrátka nepřinutí ani za „zlaté prase“. Patříte mezi ně i vy? Parádním hnacím motorem může být vaše peněženka a bankovní účet.

Bez peněz do fitka nelez?

Peníze, ať už je získáte či naopak ztratíte, mohou dost zásadně ovlivnit nejen tu potřebnou motivaci, ale i samotné sportovní i dietní výsledky, domnívají se fitness trenéři. Ti se opírají o vědecké poznatky, které odhalují, že nic člověka nedonutí obléct si tepláky tolik, jako vidina finančního obohacení nebo ztráty. Jedním takovým důkazem je studie (1) z roku 2008 publikovaná v magazínu Journal of the American Medical Association. Její závěry jasně potvrzují, že lidé, kterým za hubnutí někdo nabídne peníze, mají pětkrát větší pravděpodobnost, že dosáhnou svých cílů. Tedy alespoň ve srovnání s jedinci, kteří na své postavě pracují zadarmo a bez příslibu peněžního přilepšení. Opět se tedy ukazuje, že bankovky vládnou světem a nikdo se jich nechce jen tak vzdát, na což ukazuje zase druhý výzkum (2).

Penále za lenost? To nelze!

Ten mají na svědomí experti z americké neziskové organizace a zároveň prestižního lékařského centra Mayo Clinic (2). Ti zase zjistili, že osoby, které si stanoví „pokutu“ za vynechání tréninku, hubnou rychleji, a to minimálně o čtyři kilogramy tělesné hmotnosti. Nechcete to také vyzkoušet? Možná právě tudy vede cesta, jak striktně dodržovat cvičební harmonogram, i když na pohyb není nálada ani ideální počasí. Pomoci vám v tom mohou i přátelé – co se takhle s někým vsadit o drobný obnos, že fitko nebudete vynechávat a ta nadbytečná kila do určitého časového horizontu setřesete? Nápad to není vůbec špatný…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583583/, (2) www.newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/money-talks-when-it-comes-to-losing-weight-mayo-clinic-study-finds/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat