Ajurvédské triky pro ploché bříško

Ajurvédská medicína má řešení na každý problém. Trápí vás břišní tuk? Pak její příznivci doporučují pravidelnou konzumaci skořice, muškátového oříšku a indického angreštu.

Jak se konečně zbavit břišního tuku, který z každého zapínání kalhot dělá adrenalinový zážitek a náročnou akrobatickou záležitost? Tak samozřejmě, chce to nějaké ty sedy, lehy a sklapovačky, což by vám potvrdil nejeden svalnatý návštěvník posilovny. Ale bude to stačit? Pro ještě větší šance na štíhlý výsledek se můžete obrátit i k ájurvédě.

Učení s historickými kořeny

Ajurvédská medicína (1) je vnímána jako vůbec nejstarší léčebný systém na světě. Zrodila se ve starobylé Indii přibližně před 5 000 lety a od té doby ji staří mistři předávají svým mladým žákům. Díky tomuto koloběhu si její principy našly cestu i do moderního světa. A že se zaměřuje jen na prevenci a léčení nemocí? Ale kdepak! Její recepty zasahují i do kosmetiky a hubnutí. A právě na břišní tuk podle ní pomáhají tyto prostředky (2).

Faldíku to okořeňte skořicí

Skořice má v alternativních postupech mimořádný význam (3). Reguluje hladinu cukru v krvi, napomáhá detoxikaci, urychluje spalování kalorií a zlepšuje absorpci přijímaných živin. Nejen pro ájurvédskou medicínu má tedy cenu zlata! Čajovou lžičku si můžete vmíchat do čaje nebo kávy, což se také doporučuje. Klidně ji však smíchejte i s obyčejnou vlažnou vodou, čímž vznikne zeštíhlující drink. Nebojte se ani malého přídavku medu, který prodlužuje pocit sytosti a pozitivně zapůsobí na střevní mikroflóru.

Špetkou muškátového oříšku se nic nezkazí

Muškátový oříšek není jen ochucovadlo pokrmů, bývá také součástí ajurvédských léků (4). Obsahuje celou řadu důležitých minerálů, a to včetně manganu. Jeho obrovskou předností je schopnost rozkládat tuky, proto se dává do souvislosti s ubýváním tělesné váhy, štíhlejší siluetou i prevencí nadváhy. Jak často muškátový oříšek do jídla přidáváte vy?

Když angrešt, tak indický

Amla neboli indický angrešt má také své redukční výhody (5). K mání je i ve formě prášku, což usnadní užívání. Tento doplněk stravy prospívá trávení a zefektivňuje činnost metabolismu, tudíž se při dietě opravdu hodí. Navíc jde o jeden z nejštědřejších zdrojů vitaminu C, před kterým bledne závistí i citron.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ájurvéda, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7329718/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891177/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21317655/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat