Chybné myšlenky při dietě

Znáte to – ještě než s dietou vůbec začnete, už ji (zase) vzdáváte. Proč tak snadno sejdeme z cesty má svůj důvod!

Proč stejná dieta u jednoho funguje a u druhého nemá šanci? Pokud patříte také spíše k té druhé kategorii, máme pro vás odpověď. – Protože o dietě přemýšlíte špatně! Pozitivní přístup zkrátka pomáhá ve všem.

Nemyslete jen černobíle

Myslet černobíle je nejčastější chybou, kterou můžete při dietě udělat. Chcete všechno nebo nic – a pokud se výsledky hubnutí nedostaví okamžitě, dietu ukončíte a už ani nezačínáte. Hubnutí je pro vás téměř nemožný úkol a váhy jsou vaším nepřítelem. Nemá cenu se vystavovat tlaku. Místo toho se zaměřte na malé, realistické cíle. 

Nezobecňujte

Zobecnění je pokračováním černobílého uvažování: Když nefunguje tahle dieta, nezabere ani žádná jiná – a je to zásadně špatně! Takové zobecňování je kontraproduktivní, zvláště pokud se snažíte zhubnout. Dejte šanci novým metodám hubnutí a dalším výživovým modelům, než je kategoricky odmítnete.

Nesoustřeďte se na to negativní

Zhubli jste už 10 kilo a sklidili řadu pozitivních komentářů o své postavě, v hlavě vám však zůstává jediné: "Vypadám dnes fakt blbě.“ Jasné znamení, že se zaměřujete na špatné věci. To vám zatemní realitu – a v nejhorším případě ukončí váš dietní plán.

Nediskvalifikujte to pozitivní

Komplimenty, že vypadáte skvěle, že jste zhubli opravdu hodně nebo že tyhle šaty zdůrazňují vaši štíhlou postavu, vám zní jen jako prázdné fráze. Důkaz toho, že vaše sebevědomí v posledních letech značně utrpělo. Lidé, kteří se vždy vidí ve špatném světle a dělají často špatná rozhodnutí – nejen pokud jde o jídlo.

Neumíte číst myšlenky

Pohledný chlap z vás nespustí oči, ale vás jen napadá, že určitě kouká na vaši dvojitou bradu. I takové myšlenky ukazují, že si nejste jisti svým tělem a máte malé sebevědomí. Zbavte se toho a nenechte se ochromit cizími názory. Dietu přece neděláte pro druhé, ale kvůli svému zdraví.

Chybí vám motivace

Děláte rozhodnutí podle svých pocitů? Pokud jde o hubnutí, ty jsou bohužel špatným vodítkem. Protože pokud máte pocit, že nikdy nemůžete zhubnout, nebudete schopni držet dietu ani fitness program. Pokud překonáte sami sebe, můžete dát svým pocitům jiný impulz a možná je i proměnit v něco pozitivního.

Netrestejte se

"Nesmím pít mléčný koktejl, koblihu bych si dávat také neměla a do pekárny už nikdy nemůžu". Znějí vám ty věty povědomě? Kdo si neustále klade meze, přemýšlí v extrémech a trestá se, těžko najde motivaci začít a pokračovat v dietě. Nepomáhají, ale mění dietu v agónii a trest. Pokud chcete zhubnout, měli byste vždy zaujmout pozitivní přístup – aniž byste se příliš omezovali.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844788/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat