Cvičení zlepšuje paměť

Myslíte, že trénovat paměť je nutné až v seniorském věku? Pokud chcete zlepšit a udržet si výkon paměti, můžete a měli byste začít hned. Američtí vědci studovali, jak cvičení ovlivňuje naši paměť – s úžasnými výsledky.

Slovo paměťový výkon se obvykle objevuje, pokud jde o postupující věk, seniory nebo demenci (1). Každý může, měl by udělat něco pro svůj mozek – dokonce i v mladém věku. To je nyní prokázáno americkou studií, která zkoumala paměťový výkon mladých lidí v souvislosti s jemným cvičením.

Ti, kteří se pohybují, si mohou pamatovat více

Vědci z Kalifornské univerzity zkoumali 36 zdravých subjektů ve věku kolem 20 let (2). V prvním kroku požádali účastníky, aby zahájili a dokončili desetiminutový lehký trénink. Poté byli podrobeni testu paměti. Ve druhém kroku dobrovolníci odpočívali a poté museli podstoupit další test paměti.

Následné magnetické rezonance přinesly jasné výsledky: Po lehkém, desetiminutovém tréninku se výrazně zvýšila komunikace mezi hipokampem – částí mozku zodpovědnou mimo jiné za paměť – a mozkovou kůrou, kde se mimo jiné ukládají vzpomínky na propojené smyslové vjemy. Mimochodem, desetiminutový trénink rozhodně nebyl o propoceném triku – testované osoby trénovaly klidnou chůzí, jógou nebo thajským čchi (2).

Sportem k lepší paměti

Na studii byl zajímavý nejen mladý věk subjektů, ale také další zvláštní aspekt: Po sportu byli účastníci studie lépe schopni rozlišovat mezi různými vzpomínkami a oddělit je (2). Vědci tomu věnovali zvláštní pozornost, jak zdůraznil Dr. Michael Yassa (3), jeden z vedoucích studie: "Paměťové testy byly opravdu náročné." Vědci například subjektům ukázali každodenní předměty, které si museli zapamatovat. V pozdějším testu pak pozorovali, jak přesné měli účastníci stále obrazy ve svých hlavách. "Použili jsme obtížné, velmi podobné obrázky, abychom diskutovali o tom, zda si mohou vzpomenout, například, zda je to konkrétní piknikový koš nebo jen nějaký piknikový koš."

Výsledky je třeba dále rozvíjet

Na základě současných výsledků studie chtějí vědci nyní jít o krok dále a provést stejné testy na starších lidech. Cílem je vyvinout mírný sportovní program, s nímž by se paměť mohla specificky trénovat a zabránit tak ztrátě paměti v pozdějším věku (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586289/, (2) www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1015950108, (3) www.cnlm.uci.edu/2018/09/24/research-update-new-study-by-cnlm-director-michael-yassa-suggests-your-10-minute-walk-may-be-doing-more-than-you-think/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat