Jóga smíchu zatočí se stresem a podpoří zdraví

Jóga, při které se od začátku až do konce smějete od ucha k uchu? I to je možné! Jaké má výhody a co je třeba překonat hned zkraje?

Ještě jste na lekci jógy nikdy nebyli, ale vážně vás to láká? Připravte se na to, že jakmile otevřete dveře, nemusíte spatřit jen skupinu lidí ležících na podložkách, kteří mají kolem sebe takové ticho, že by byl slyšet i spadlý špendlík. Ono to tam může vypadat diametrálně jinak!

Není kurz jako kurz

Mnozí si myslí, že když se cvičí jóga, člověk stojí na jedné noze, přičemž má omotaný kotník okolo levého ucha. Toto je pouze jeden její možný typ, ovšem existují jich stovky. Jak asi tušíte, klid ani nuda tady nehrozí. Jde o spojení tradičních technik, humoru a rytmického tleskání (1). Připadá vám to poněkud divné?

Koutky do rohlíku jako antidepresivum

Hlavní filozofií je, že lidské tělo, a to včetně mozku, nezná rozdíl mezi skutečným a simulovaným smíchem. Správnou náladu nenavozují komedie či hloupé vtipy, používá se pouze pozitivní přístup. Chce to jen překonat tu podivnou trapnost na začátku a nechat se tím prostě unést. Na konci každého sezení budete cítit příval endorfinů, se kterým smích už přichází zcela bezpodmínečně. Kdo chce, ten může praktikovat malé uzemňovací cvičení a následnou meditaci (2). S jakými pocity můžete z každé lekce odcházet?

Úleva od všeho, co vás tíží

Existuje spousta vědecky podložených důkazů, že smích tlumí stres, zmírňuje negativní emoce, povzbuzuje imunitní systém a posiluje sociální spojení s ostatními. V kombinaci s jógovými dechovými cvičeními může mít obrovský dopad na naši celkovou pohodu. Pokud jde o obecné vedlejší účinky jógy, z četných studií vyplývá, že zlepšuje flexibilitu těla, působí proti zánětům a pozitivně ovlivňuje činnost srdce (3).

Zdroje:(1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25042310/, (2) www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1099800418820162, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947617303224#bib30






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat