Nejlepší motivací ke cvičení jsou peníze

I kdybyste sebevíc chtěli, nějak se ke sportu nedokážete přemluvit? To se změní ve chvíli, kdy do cvičebního programu zakomponujete peníze. Obava z jejich ztráty zafunguje na jedničku!

Známe to všichni. Jakmile nás začnou hřát první jarní sluneční paprsky, už si plánujeme, jak budeme pravidelně sportovat, zpevníme si postavu a vyladíme křivky, abychom se v plavkách u vody cítili dobře. Jenže! Ono se to snadněji řekne, než udělá. A teorie občas na praxi dost naráží. Jsme totiž unavení, v práci toho máme moc, chybí nám čas… V kostce – nějak se nám do cvičení nechce a postrádáme motivaci. Týká se to i vás? Tak si představte, že silným hnacím motorem a řešením téhle patové situace mohou být peníze. No vážně!

Halíře dělají talíře – a sexy tělo!

Ačkoli většina lidí ví, že je pravidelná fyzická aktivita důležitá pro jejich zdraví i tělesné proporce, jen málokdo má v dnešní době pohybu dostatek. Z studie (1) vyplývá, že nechuť k finanční ztrátě „donutí“ ke sportu i ty největší lenochy. Jak přesně to funguje?

Komu se nelení, tomu se v peněžence zelení

Z poznatků tohoto výzkumu, o kterých informuje magazín Annals of Internal Medicine, se dozvídáme, že peníze byly, jsou a vždycky budou až prvním místě. Chcete všeříkající důkaz za všechny? V rámci studie požádal odborný tým celkem 281 dobrovolníků, aby každý den, a to po dobu šesti měsíců, dosáhli cíle sedmi tisíc kroků. Některým bylo slíbeno, že pokud cíl splní, dostanou malou finanční odměnu, zatímco jiným experti pohrozili, že v případě nezdolání zmíněného počtu kroků musejí do peněženky sáhnout naopak oni. A hádat můžete dvakrát, která z těchto variant více zabrala! Ukázalo, že averze k placení čehokoli přiměla respondenty k tomu, aby sport vnímali až o 50 procent zodpovědněji. Zajímavé? Kdepak, zcela přirozené!

Všechno je to v hlavě

Toto je behaviorální ekonomická teorie. Mozek je totiž pevně nastaven tak, aby se za každou cenu vyhnul ztrátě. Jde-li třeba o cvičební plán, dá se toho využít ve svůj prospěch. Co kdybyste tedy o malou službičku poprosili nějakého přítele? Můžete mu navrhnout, že když se do sportu „nedokopete“, dáte mu jistou částku. Ve hvězdné formě budete dost možná ještě před létem…

Zdroje: (1) www.pennmedicine.org/news/news-releases/2016/february/to-encourage-physical-activity






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat