Cesta k vnitřnímu klidu

Optimalizujeme svůj život tak, že si nakonec už nemůžeme nic užít. Pokud toužíte po změně, máme pro vás několik tipů.

"Nežijeme, přemýšlíme o tom, jak bychom měli žít," řekla americká psycholožka Lisa Firestoneová pro Psychology Today (1). I když se neustále přesvědčujeme, že je důležité si tento okamžik užít – neustále chceme optimalizovat sami sebe. Jak se zlepšit v práci? Jak vylepšit vztah? Máme hlavu tak plnou "nutností", že zapomínáme, co se děje tady a teď.

Kdy jste se naposledy vědomě podívali na pokladní v supermarketu, když vás obsluhovala? Nebo jste si užili začátek vztahu, aniž byste přemýšleli, jak dlouho bude trvat? Lisa Firestone má tři tipy, jak znovu zažít každodenní život vědoměji (1).

Uklidněte své vnitřní kritiky

Hlasy v naší hlavě jsou věrnými společníky mnoha lidí. Občas nám šeptají, že pokud nejsme nejlepší, nejsme nic. Když se zamilujeme, řeknou, že je to jen další chlap, který nás opustí. A když začneme v práci nový projekt, hned varují, že na to nestačíme a jednoho dne nás to zlomí. Má smysl čerpat ze zkušeností, ale mohli byste je vidět trochu odlišně. Je důležité zacházet se sebou láskyplněji. Když přijde myšlenka: "To nedokážu," můžete se zastavit a říct: "Vím, že se toho bojím. Ale snažím se si věřit si a zkusím to (1, 2)."

Dovolte si pocity

Hodně z toho, co děláme, je navrženo tak, abychom se vyhnuli strachu a smutku. Bojíme se toho, co by nám mohli říct nebo udělat druzí, proto raději mlčíme. Je ale velmi osvobozující dovolit si strach a smutek. Umožňuje nám to vést rozhovory, které mohou být zpočátku bolestivé, ale z dlouhodobého hlediska osvobozující (1, 2).

Změňte úhel pohledu

Často zaměřujeme svou pozornost na cíl. Chceme úspěšně dokončit projekt, vydělat více peněz nebo se například vdát a oženit. A co se stane, když toho dosáhneme? Cítíme se pak podivně prázdní. Cítíme svou energii, když něco děláme, ne až v cíli. To je důvod, proč je tak důležité, abychom cítili naši energii na cestě. Nebo jak radí odborník na všímavost Jon Kabat-Zinn: "Věnujte pozornost přítomnosti, jako by váš život závisel na tomto okamžiku (1, 2)."

Zdroj: názory autora, (1) https://www.psychalive.org/living-life-on-your-own-terms-by-lisa-firestone-ph-d/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802748/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat