Covid-19 je spojován s dlouhodobými psychickými problémy

Špatně se vám spí? Sužují vás úzkosti nebo jste začali zapomínat? I tohle může být následek koronaviru, který kromě plic škodí i mozkovým buňkám. To, že se z něj zotavíte, ještě nemusí znamenat, že jste zcela zdraví!

Prodělali jste covid-19? Tak jistě, kdyby ne, patřili byste k vzácné menšině. Tento virus svírá svět už dva roky, přičemž se šíří jako lavina a infikuje jedince všech národností i věkových kategorií. Aktuální data nadějně naznačují, že je možná konečně na ústupu. Ačkoli jeho síla zřejmě slábne, vypadá to, že koronavirovou kapitolu zdaleka ještě uzavřít nemůžeme.

Nepřítel, který je čím dál zrádnější

Strávili jste pár dní v izolaci, což je samo o sobě náročné. Možná jste měli horečky a bolelo vás celé tělo. Možná se vám zvýšená teplota vyhnula, za to vás pálilo v krku jako čert a trpěli jste nechutenstvím, nesnesitelnou únavou a ztrátou chuti a čichu. Každý pacient může mít trochu jiné příznaky i obtíže, což dělá toto onemocnění ještě zákeřnější (1). Pokud jde o možné následky, ty si asi odneseme všichni stejné (1).

Chmury, které nás sužují

Nedávná studie publikovaná v magazínu British Medical Journal si covid-19 spojuje s dlouhodobými problémy duševního zdraví (2). Ty zahrnují nespavost, úzkostné poruchy, kognitivní poklesy, deprese, a dokonce i vyšší riziko závislosti na lécích a omamných látkách. Odborníci se domnívají, že tyto komplikace nějak souvisí se zánětlivými změnami mozku.

„Naše studie využívající buněčné struktury naznačují, že astrocyty a neurony, tedy buňky, které tvoří většinu našeho mozku, mohou být infikovány SARS-CoV-2, tedy virem, který způsobuje covid-19. Bohužel právě neurony mohou být snadno infikovatelné, což mozek dokáže fyzicky poškodit. SARS-CoV-2 tedy nezasahuje jenom plíce,“ vysvětluje vědecký pracovník Ricardo Costa, který se výzkumu přetrvávajících účinků koronaviru věnuje již od počátku pandemie (2).

Nastávají krušné časy?

„Větší povědomí o tom, že se to děje, je důležitým prvním krokem. Zdravotnické systémy by to měly předvídat a připravit kapacitu po poskytování péče lidem s duševními poruchami. Klíčová je včasná identifikace, diagnóza a samozřejmě léčba, která může zmírnit nebo zcela zabránit vývoji dalších problémů,“ upozorňuje spoluautor zmíněné studie, kterým je americký epidemiolog Ziyad Al-Aly (2). Pokud registrujete nějaké podezřelé příznaky a duševně se necítíte nejlépe, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/, (2) www.bmj.com/content/376/bmj.o415






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat