Krása a atraktivita je relativní

Pojmy krása a přitažlivost se ve skutečnosti často zaměňují.  Krásné může být něco, co nám nebude připadat atraktivní, ale pokud považujeme něco nebo někoho za atraktivního, většinou se nám bude zdát i krásný.

Že je krása relativní a subjektivní pocit, není tak docela pravda. Existuje přesný poměr proporcí těla i souměrnosti obličeje, podle kterého je možné objektivně označit nějakého člověka za krásného. Na druhou stranu atraktivita je čistě subjektivní. Atraktivní je pro každého z nás někdo nebo něco jiného. Proč?

Již dlouho se ukazuje, že lidé považují symetrické tváře, ale také symetrická těla, za atraktivnější než asymetrická – a to zejména při výběru partnera. Vysvětlení pramení ze skutečnosti, že symetrie těla je ukazatelem zdraví. Přirozeně hledáme symetrická těla, protože šance, že budeme produkovat zdravé potomstvo se symetricky postaveným partnerem, je větší. To je přitažlivost.

Koncept krásy je komplexnější

Ale mnoho věcí, které považujeme za krásné, nemá nic společného s výběrem partnera a evolucí – ať už je to hudba, umění nebo architektura. To je první rozdíl: Krása je mnohem komplexnější. Kromě toho existuje velmi zásadní rozdíl. Když najdeme něco krásného nebo nepěkného, je to vždy vědomý úsudek. Vidíme to. Atraktivita na druhé straně znamená, jak na něco podvědomě reagujeme. Atraktivní je to, co nás přitahuje a hodně souvisí s evolucí.
Stejně jako je vosu přitahuje švestkový koláč, lidé přitahují na určité podněty při výběru partnera.  

K posouzení krásy docházíme vědomě

Pokud na druhé straně musíme posuzovat tváře nebo hudbu a říci, zda jsou krásné nebo ne, aktivuje se úplně jiná oblast mozku – mozková kůra. Tato orbitofrontální kůra je aktivní v procesech, ve kterých vědomě o něčem rozhodujeme. To je to, co odlišuje smysl pro krásu: Necháme něco ovlivnit nás a vědomě určujeme, zda se nám to líbí nebo ne. Samozřejmě se může stát, že se také řídíme atraktivitou. Ale může to být také – abychom zůstali u příkladu – že nám tvář připadá na první pohled přitažlivá, ale stále ne krásná, protože se může zdát příliš hladká, příliš nezajímavá, příliš nepřirozená nebo cokoli jiného. Atraktivita a krása tedy mohou souviset. Ale krása ve smyslu estetického zážitku je něco zásadně odlišného.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat