Posílení pochroumané sebedůvěry

Cítíte, že na tom vaše sebevědomí není nejlépe? Chtěli byste si zase začít věřit? Pak pro vás máme několik užitečných rad, jak se to naučit.

„To nedokážu.“ „Ostatní jsou lepší než já.“ „Určitě udělám chyby." Znějí vám tyto věty povědomě? Prodáváte sebe a své dovednosti pod hodnotou, vidíte pouze možné selhání, a proto se zřídka nebo vůbec nedostanete ze své komfortní zóny. Může to začít tím, že nebudete schopni promluvit na prodavačku v supermarketu nebo opustit auto, protože si při parkování nevěříte. Strach z neúspěchu vás obklopuje, říkáte si, že stejně nejste schopni udělat úkol bezchybně, a tak ho raději vzdáte úplně (1).

Známky nedostatku sebevědomí

Ti, kteří trpí nedostatkem sebevědomí, jsou sami sobě překážkou. Strach je neustále po vašem boku a ukazuje se i na nejmenších výzvách. Chtěli byste žít úplně jiný život, ale prostě nemůžete odložit strach z budoucnosti (2).

Lidé se sebevědomím to dělají jinak

Lidé s vysokým sebevědomím se nenechají odradit negativními pocity. Uvědomují své schopnosti a používají je k dosažení svých cílů. Jejich strach je vždy součástí myšlenek, ale nezabírá příliš mnoho místa. Strach je dokonce důležitý, abyste se nedostali do nebezpečných situací. Ale není nutné mít strach z každodenních věcí (1).

Jak naše dětství ovlivňuje naše sebevědomí

Malé sebevědomí má důvod. Naše prostředí a naše dětství mají formativní vliv na důvěru v sebe sama. Pokud byla tato důvěra podkopána už v dětství, žijeme s tímto pocitem až do dospělosti. Což ale nemusí znamenat, že lidé s malým sebevědomím měli těžké dětství. Spíše jsou rozhodjící malé detaily: například jak s námi mluvili učitelé, jakými lidmi jsme se obklopili nebo jaké zkušenosti si se sebou neseme (2).

Jak zvýšit sebevědomí

Vnímejte své myšlenky

Mají myšlenky, které právě vstupují do vaší hlavy, právo na existenci, nebo vám brání v tom, abyste něco udělali (1)?

Moje budoucí já

Napište si seznam věcí, které byste udělali, kdybyste měli větší sebevědomí. Kolik bodů je na papíře a co byste mohli přímo procvičit (1)?

Nesrovnávejte se

Vždy bude existovat člověk, který ovládá něco lepšího než vy. Ale koho to zajímá? Život není soutěž, své cíle formulujete sami a nezávisle na ostatních lidech (1).

Zbavte se strachu

Přehnaný strach vás může zastavit, ale ten přiměřený vylepší ostražitost a soustředění. Používejte neopodstatněný strach jako motor, ne jako brzdu (1).

Dodržujte řeč těla

Řeč těla je důležitá nejen pro vnější vnímání druhých, ale může vám také dát sílu. Vzpřímená poloha, rovná záda a sebevědomá chůze vám umožní zářit zevnitř ven a ukázat, že si věříte (1).

Identifikujte příčiny

Nedostatek sebevědomí nevzniká bez důvodu. Přemýšlejte o tom, odkud pochází vaše nejistota a klasifikujte ji (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6354626/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6777005/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat