Zabouchněte dveře před stresem

Stres je každodenním společníkem v životě mnoha lidí. Důsledky dlouhodobého stresu mohou mít vliv na naše fyzické nebo duševní zdraví. O to důležitější je, aby si každý člověk našel vhodné a případně i velmi individuální metody řešení takových stresových situací.

Na začátek je třeba ale říci, že stres sám o sobě nemusí být automaticky negativní. V některých situacích může být dokonce hnací silou – pokud ovšem není dlouhodobý. Nakonec je to náš postoj ke stresu, který rozhoduje o tom, jak se cítíme a jednáme v různých situacích. Takže pokud se chcete vyrovnat se stresem, musíte se naučit ho rozpoznat a naučit se v jednotlivých stresových situacích správně jednat (1). 

Proč je zvládání stresu tak důležité

Stres má přímý vliv na naše aktivní jednání. Někteří lidé upadají do stresu, jakmile si všimnou, že jim nějaká konkrétní situace přerůstá přes hlavu. Je to ten typický pocit  „být ve stresu“. Máte dojem, že jste ztratili kontrolu nad situací. Jiní lidé, na druhé straně, upadají do stavu prokrastinace a nečinnosti. Už nevědí, jak postupovat. Jste stresem naprosto ovládaní, cítíte se paralyzovaní, ohromení a bezmocní. Jak pro vaše správné činy, tak pro vaše zdraví samotné, je velmi důležité, abyste se naučili vyrovnat se se stresem a načerpali trochu více klidu. Stres ze svého života nevyloučíte nikdy, ale můžete se naučit vypořádat se se stresem a lépe na něj reagovat (1).

Rozpoznejte své stresory

První krok pro zvládnutí stresu znamená uvědomit si své osobní stresory – tedy podněty, které vám způsobují stres – a to ještě předtím, než se naučíte na ně správně reagovat. K tomu potřebujete především více vnímat a následně také konfrontovat svou osobnost. Je důležité, abyste se nesoustředili na malé, ojedinělé situace, které vás sice stresují teď, ale už se s nimi pravděpodobně v budoucnosti nesetkáte, ale o těch stresorech každodenního života, které se opakují pravidelně a je předpokladem, že se budou objevovat i v delším časovém horizontu.Určení stresorů je velmi individuální – to, co vy můžete stále pokládat za uvolněnou situaci, někdo jiný už vidí jako stres (2).

Najděte si metodu proti stresu

Ve chvíli, kdy rozpoznáte svého „stresora“, budete moci lépe najít metodu, která vám se stresem pomůže. Tím může být například jednoduché uvědomění si, že některé věci zkrátka nezměníte, až po trochu složitější naučit se říkat ne a myslet i na sebe vaše využití volného času (2).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat