Sebezdokonalování den za dnem

15.01.2022 | Psychika

Není to jen o cvičení. Pokud chceme vést úspěšný život, musíme pracovat na své osobnosti celkově. Samozřejmě že fitness je úžasný životní styl, a když ho děláme poctivě a s láskou, sám o sobě nás vede ke spoustě dobrých věcí. Připojte k tomu další zvyky a nápady, jak zdokonalit svůj život a sám sebe.

Pokud jste schopní zvládat fitness a cvičíte pravidelně, bude pro vás tohle jednodušší, protože už máte disciplínu a umíte si zorganizovat svůj čas a psychiku. A pokud se vám nedaří najít si pravidelný režim a zapojit se aktivně do životního stylu fitness, tyto rady vám mohou pomoci najít zase kus sebe, víc motivace, vděčnosti a chuti dál tvořit, pracovat a zkoušet. Takže jaké jsou naše tipy pro zlepšení vašeho života? Není to nic neobvyklého, ale ač vám to může přijít samozřejmé a obyčejné, kolik z vás to opravdu denně dělá? Pojďme se na to podívat.

Dejte si na každý den jeden důležitý úkol

Většina z nás má povinností až nad hlavu. Zamyslete se ale nad tím, co už delší čas odkládáte, ale víte, že je potřeba to udělat, i když to nehoří. Jak dlouho vám visí ta povolená šnůra na prádlo? Kolikrát jste už zakopli o tu nepotřebnou krabici v komoře? Ta šmouha na stěně by vážně chtěla zamalovat, stejně jako pověsit ten obraz v obýváku nebo konečně odepsat na delší email kamarádce. Každý máme drobnosti, které opomíjíme, a které se připomenou jen samy a jen občas, takže na ně rychle zase zapomeneme. Nicméně tohle nás časem jen frustruje a rozčiluje. Napište si na každý den jednu takovou věc, která sice nehoří, ale bylo by dobré, aby byla hotová. Uvidíte, že se se sebou budete cítit mnohem spokojeněji.

Každý večer jednu hodinu relaxujte

Ano já vím, zeptáte se, kde na to máte vzít čas. Odpověď je ale jednoduchá, prostě si ho udělejte. Když budete chtít, půjde to. Ne vždy a třeba ne na celou hodinu, ale 20 minut denně si nedokážete najít. Když se na to budete už od rána soustředit a počítat s tím, zařídíte si vše tak, že to půjde. Dáte spát dítě, odbydete úklid a v přesně danou dobu, budete nachystaní se svým čajem, kávou nebo vínem. I kdybyste začali na těch dvaceti minutách, uvidíte, že pokud si opravdu dokážete denně sednout a na těch pár minut vypnout, udělá to zázraky. Ale tím nemyslím sedět u sociálních sítí nebo sledovat seriál, tím myslím relaxovat. Takže můžete vypnout aktivní meditací jako je tvůrčí činnost, ale tak, abyste to opravdu vnímali jako relax. Povolené je jen a pouze to, co vás opravdu relaxuje. A pokud to zvládnete, nedělejte vůbec nic. Jen seďte, pusťte si hudbu, opřete si hlavu, podložte si nohy a zavřete oči nebo si dopřejte vodní lázeň v koupelně. Nic vám neuteče.

Napište si zcela jasně své cíle

Co chcete od života? Co chcete od sebe? Větší počet dřepů? Delší výdrž v planku? Více uběhnutých kilometrů? Přestat si kousat nehty? Může to být opravdu cokoli, co byste chtěli a za co byste na sebe byli pyšní. Napište si to. Jakmile budete mít pevně stanovené cíle, najednou uvidíte i možnosti, jak jich dosáhnout. Nemiřte moc vysoko, je třeba se výzvou motivovat, ne odradit. Když půjdete krůček po krůčku, zvládnete to.

Udělejte tři věci, které vás zajímají

Co vás v poslední době nadchlo? Zkusit si uplést něco z korálků, vyrobit domácí pleťovou masku, vyzkoušet zajímavý účes, zatancovat si nový tanec, domluvit si glamour focení, vyrábět šperky, zajít si jen tak sama na kávu. Co ve vás probouzí ten pocit nadšení. Najděte to. Pozastavte se nad tím, co vás osloví, a věnujte tomu pozornost! Život není jen o tom mít perfektní make-up, super postavu, uklizený byt, perfektně vyžehlené oblečení nebo dobré známky či prémie v práci. Život je o drobných radostech, kterým musíme věnovat pozornost. Bez nich by to totiž byla jen úmorná dřina prolnutá starostmi a neustálým honěním se za něčím.

Sepište si všechny své osobní úspěchy

Ano, každý z nás se umíme ubíjet svými špatnými rozhodnutími, nepodařenými testy a zkouškami, trapasy a vším, co bychom radši zapomněli. Kdybychom se vás zeptali na pět nejhorších okamžiků vašeho života, určitě byste nám jich řekli aspoň deset. Ale kdybychom se zeptali na deset věcí, za které jste na sebe hrdí, kolik z vás by nám jich řeklo alespoň pět? Nejde žít spokojený život, pokud se soustředíme na to negativní a neumíme se docenit, mít se rádi, být se sebou spokojení a věřit si. Soustřeďte se na dobré věci, na to co jste zvládli, projděte si zpětně všechna těžká rozhodnutí, která jste udělali ve složitých situacích, a uvidíte, jak stateční jste tenkrát byli. Dívejte se sami na sebe cizíma očima a uznejte všechny své dobré kroky a silné stránky. Uvidíte, že se vám bude hned žít lépe. Budete klidnější, spokojenější a víc sebevědomí, protože si uvědomíte a uznáte svou sebehodnotu. Udělejte to pro sebe, nikdo jiný to za vás neudělá.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.psychologytoday.com/us/blog/radical-sabbatical/201707/13-easy-ways-be-happy-every-day






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat