Masturbace může ovlivnit cvičební plán

30.04.2022 | Psychika

Potřebujete se tak trochu eroticky vybít, takže na pomoc povoláte oblíbený vibrátor? Co když vás čekají nějaké fyzicky náročné závody, nebo si rozmyslíte, že půjdete běhat? Ovlivní masturbace váš výkon?

Masturbace je zdravá a bezpečná sexuální aktivita, která má souvislost s mnoha pozitivními účinky na zdraví, jako je například úleva od bolesti a snižování stresu (3). Názory na to, jak onanie ovlivňuje cvičení, se liší, ale není dost důkazů, které by podporovaly jeden či druhý pohled. Tak jak je to?

Trenéři na baterky?

Někteří lidé věří, že masturbace může ovlivnit hladiny testosteronu, který hraje zásadní roli při podpoře celkové fyzické zdatnosti. Jisté studie také prokázaly, že onanie a jiné sexuální aktivity mohou vést ke zlepšení nálady a snížení stresu, což nepřímo zlepšuje fyzickou výkonnost (4).

Oponenti sólo hrátek si však myslí, že masturbace naopak na fyzický výkon působí negativně, a to v důsledku nadměrného energetického výdeje. Před tréninkem si přečtěte další informace o možných výhodách a vedlejších účincích spojených s masturbací (1). Otázka tedy zní, jak onanie ovlivňuje hladiny testosteronu, hormonu, který mají muži, ale v menší míře i ženy.

Potřebné hormony a jejich vliv

Testosteron hraje klíčovou roli při podpoře fyzické zdatnosti obou pohlaví, ale zdá se, že masturbace na jeho úbytek vliv nemá. Výsledky vědecké studie z roku 2001 prokázaly (2), že orgasmus v důsledku masturbace neovlivnil hladiny testosteronu v plazmě. Autoři výzkumu však pozorovali vyšší koncentrace testosteronu u mužů, kteří se zdrželi sexuální aktivity po dobu 3 týdnů. (Jednalo se však o malou studii s pouze 10 účastníky.)

Hrátky před soutěžemi. Kdy?

Masturbace tedy nemá žádný účinek na hladiny testosteronu, a navíc se před tréninkem doporučuje. Proč? Po sexuálním vyvrcholení se produkují hormony, jako je dopamin, norepinefrin a oxytocin. Ty podle vědců příznivě ovlivňují náladu a během tréninku působí na mentální aspekt cvičení tím, že zklidňují mysl a naopak podporují motivaci. No a neoficiální důkazy rovněž poukazují na to, že samotný pohlavní styk asi 10 hodin před účastí na sportovní soutěži může mít pozitivní vliv na výkon (2). Pokud ovšem nepořádáte nějaký erotický nonstop maraton, který vás spíš vyčerpá.

Zdroj: (1) www.medicalnewstoday.com/articles/325881, (2) www.fitness.stackexchange.com/questions/9910/what-is-the-effect-of-masturbation-on-weightlifitng-ability, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21293916/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21293916/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat