Dejte břišnímu tuku konečně vale

Kdo chce zatočit s břišním tukem, ten by měl z jídelníčku nadobro vykázat slazené nápoje, salám, anglickou slaninu, bílou rýži i těstoviny. Tyto potraviny zvětšují faldíky i riziko zdravotních těžkostí.

Plavková sezona přijde co nevidět. Ne každý ale může upřímně říct, že se na ni těší. Hlavním důvodem nebývá averze k vodním radovánkám, ale nepřipravenost jistých tělesných partií. Také si říkáte, že jste v pase nějak větší a chtělo by s tím něco dělat? Nač zbytečně otálet, čas běží! Prvním krokem ke štíhlé linii je úprava jídelníčku. Na co si nechat zajít chuť?

Slazené nápoje nejsou v ničem prospěšné

„Vyšší příjem cukru je spojen s ukládáním tuku v oblasti břicha, který je zase strůjcem metabolických poruch. Slazené nápoje obsahují hodně velké množství,“ nebere si servítky indická registrovaná dietoložka Mrinal Pandit (1). Její názor vychází i z poznatků odborných studií (2), jejichž závěry také varují, že tento viscelární tuk, jež obklopuje žaludek, játra i střeva, produkuje toxické látky zvyšující krevní tlak, způsobující záněty a podporující určité druhy rakoviny. Zapomeňte tedy na limonády a další přeslazené perlivé občerstvení, sabotují nejen optimální hmotnost, ale i zdraví.

Maso ve zpracované v podobě raději ne!

Párky v rohlíku, klobásky, šunka, salám, anglická slanina – to je jen zlomek příkladů zpracovaného masa, které je sice chuťově dobré, ale má v sobě spoustu tuku, sodíku a konzervačních látek. A to je hodně zlobivá trojice. „Dusitany a dusičnany používané při procesu zpracovávání podněcují záněty, které jsou hnací silou hromadění břišního tuku i rozvoje chronických chorob,“ vysvětluje výše jmenovaná odbornice přes ukázkové stravování.

Co je bílé, to je špatné?

Bílá barva je sice symbolem čistoty a naděje, ale když jde o štíhlé křivky, platí to jen napůl. Tak jistě, třeba žampiony, česnek, tofu nebo květák, to jsou potraviny zlepšující kondici i postavu, ale co takové bílé těstoviny, pečivo a rýže? Tady už platí jiná pravidla. „I vysoký podíl přítomných rafinovaných sacharidů zvyšuje tukové zásoby, přičemž má špatný vliv na hladinu krevního cukru,“ upozorňuje zase americká certifikovaná výživová terapeutka Lisa Young (3). Nemluvě o naprosto nulové nutriční hodnotě.

Zdroje: (1) www.shefinds.com/collections/worst-processed-foods-belly-fat-disease/#slide-1, (2) www.sph.umn.edu/news/excess-sugar-linked-to-dangerous-heart-and-abdominal-fat/, (3) www.eatthis.com/worst-foods-to-lose-visceral-fat/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat