Byliny a koření pro snadnější hubnutí

11.02.2024 | Hubnutí

Pokud chcete jíst méně soli a cukru, mohou vám pomoci různé bylinky a koření. Díky nim nastartujte hubnutí a v létě předvedete svoji vysněnou figuru!

Byliny a koření mohou oživit vaše jídlo a přidat mu rozmanitost. Oproti soli a cukru jsou také zdravější, navíc vám ušetří hodně kalorií. Po kterých sáhnout, pokud jste v redukčním režimu?

Máta

Máta je osvěžující bylina, která se uplatňuje ve sladkých a slaných jídlech. Hodí se do mletého masa, pomazánek, k luštěninám, kuskusu i sýrům. Letos ji můžete pěstovat na parapetu.

Rozmarýn

Rozmarýn pečte s kořenovou zeleninou (mrkev, pastinák, sladké brambory), přidejte jej do grilovaného masa, rajčatových omáček, fazolí, brambor a vaječných jídel. Směle nahradí sůl, která v těle zadržuje vodu a zatěžuje ledviny.

Muškátový oříšek

Sladká a štiplavá chuť muškátového oříšku funguje pro pečená jídla se skořicí a hřebíčkem.  Dodává také teplo a chuť domácím bramborovým, zelným a květákovým polévkám.

Bazalka

Bazalka? Neskutečná? Ideální pro pesta, marinády, sendviče, polévky a saláty. V jihoasijských a thajských pokrmech používejte citronovou, thajskou a svatou bazalku.

Kardamom

Kardamom se běžně přidává do kořenících směsí a kari past. Společně s hřebíčkem a skořicí jídlům propůjčuje chuť Skandinávie.

Chilli

Chilli lze zakoupit celé (čerstvé nebo sušené). Využití nachází u většiny pokrmů, a to včetně zeleninových jídel a dušených ryb. Zkombinujte jej s kmínem, koriandrem a kurkumou, nádech Indie vás nadchne.

Skořice

Skořice je skvělá k prohloubení chuti jídel z jednoho hrnce, pečené zeleniny nebo dušeného ovoce. I ona ušetří spoustu kalorií!

Koriandr

Na konci vaření vhoďte listy koriandru. Nebo semena koriandru opražte na suché pánvi. Hodí se do polévek, salátů, kari, rybích a kuřecích pokrmů.

Kmín

Po černém pepři je kmín nejpoužívanějším kořením na světě. Kmín jde ruku v ruce prakticky s jakýmkoli jídlem, ale zejména s jehněčím, zvěřinou, fazolemi a rýží. (S tou však opatrně, je to královna sacharidů.)

Zázvor

Pepřový, citronový a mírně sladký. To je zázvor. Vylepšuje sladká a slaná jídla, může být také použit v dipech a salátových dresincích. Mletý zázvor obohatí každé dušené ovoce.

Oregano

Na oregano se spolehněte při marinování masa, spárujte jej s drůbežím, mořskými plody a vaječnými pokrmy.

Šalvěj

Na rozdíl od některých bylin neztrácí šalvěj svou chuť dlouhodobým vařením. Šalvěj je tradičně spjatá s italskou a francouzskou kuchyní, dobře chutná především s drůbežím masem.

Tymián

Tymiánem vylepšete pomalu vařená jídla. Tymián dobře pracuje s jinými bylinkami, jako je rozmarýn, petržel, šalvěj či oregano a třeba takové pečené zelenině dodává hloubku. Tak dobrou chuť!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409798/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat