Zelí je na hubnutí jako dělané

Plánujete hubnutí? Nebo na něm už nějakou chvíli pracujete? To byste si měli udělat pořádnou zásobu zelí. Skvělý výsledek dietního úsilí podpoří hned několika způsoby!

Víte, jak dlouho se pěstuje zelí? Bude to už čtyři tisíce let. A stejně tak dlouho se mu připisují zázračné zdravotní účinky, proto je jeho konzumace jen k užitku. Ovšem i na hubnutí je jako dělané!

Šťavnatý poklad plný výživy

Budí sice dojem prachobyčejné zeleniny, ale má pětihvězdičkový nutriční profil, v němž není nouze o vlákninu, bílkoviny, vápník i celou řadu důležitých vitaminů a minerálů (1). Naprosto ideální dietní potravinu dělá ze zelí vysoký obsah vody, která prodlužuje pocity sytosti a omezuje celkový počet přijímaných kalorií (2). Redukční divy dělá i zmíněná vláknina, jenž je při shazování nadbytečných kilogramů naprosto klíčová (3). A to ještě pořád není všechno…

Překvapivá zbraň proti faldíkům

Poznatky na sobě nezávislých studií (4) se shodují v tom, že lidé s dostatečným množstvím vitaminu C spalují tuky snáze a rychleji – dokonce o celých 30 procent. Tedy alespoň ve srovnání s osobami, kterým tato základní živina v těle schází. Je to proto, že „céčko“ podporuje produkci karnitinu, tedy sloučeniny napomáhající přeměně tuku na energii. A to je další důvod, proč při příchodu zelí rozvinout v kuchyni červený koberec. Ze stogramové porce načerpáte vitaminu C něco kolem 36 mg, což se pochopitelně příznivě dotkne i obranyschopnosti, a ve finále také fyzické výkonnosti i odolnosti vůči stresu (5).

I ochrana před záněty se hodí

Přímá souvislost mezi probíhajícími záněty a přibíráním na váze se prokázala už mnohokrát (6). Jakákoli protizánětlivá pomoc tedy dietní režim hodně usnadní. Zelí vás v tomhle směru ani trochu nezklame, protože proti zánětům bojuje hodně obstojně (7). Už přemýšlíte, jak ho kulinářsky zpracujete?

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169975/nutrients, (2) www.sciencedaily.com/releases/1999/09/990928074750.htm, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31174214/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930480/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767325/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7424817/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8987499/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat