O množství spalování kalorií při cvičení rozhoduje pohlaví i věk

16.01.2024 | Hubnutí

Některé věci máte pod kontrolou, ty jiné zase ne. Můžete rozběhnout svůj metabolismus a efektivně zhubnout? Z těchto šesti faktorů ovlivníte jen část!

Metabolismus je extrémně složité téma náročné na výzkum. O tom, jak rychle nebo pomalu spalujete kalorie v daném okamžiku, rozhodují různé faktory. Zde je šest těch nejčastějších, které mají největší vliv na to, jestli budete mít postavu svých snů.

1. Tělesná hmotnost

Obecně platí, že čím více vážíte, tím více kalorií „sundáte“ z břicha, stehen i pozadí. Jinak řečeno, ze dvou lidí s různou hmotností ten, kdo je těžší, spálí více kalorií, protože má větší výdej energie při pohybu. Lidé s větším tělem také mají větší vnitřní orgány (jako je srdce, játra, ledviny a plíce), což je další významný faktor, protože tyto orgány a jejich procesy vyžadují energii (1).

2. Svalová hmota

Někdo s větší svalovou hmotou spálí více kalorií než někdo jiný, kdo váží stejně, ale má méně svalů. Více svalové hmoty během cvičení zvýší vaše celkové spalování, neboť tělo potřebuje produkovat více energie, aby podpořilo zvýšenou rychlost stahování svalů. Stručně řečeno, pokud chcete být štíhlejší, zvažte silový trénink (2).

3. Pohlaví

Obecně muži spalují více kalorií v klidu a během cvičení než ženy (o 5 až 10 procent). Důvodem je, že pánové bývají „prostorově výraznější“ a oproti dámám stejného věku a hmotnosti mají více svalové hmoty. (3)

4. Věk

Jak stárneme, máme tendenci ztrácet svalovou hmotu. Je tomu tak pravděpodobně proto, že se tělo stává odolnějším vůči hormonům, které podporují syntézu bílkovin, jež je klíčová na udržení svalů. Tato ztráta svalové hmoty snižuje rychlost metabolismu – rychlost, kterou spalujete kalorie – v klidu a během cvičení (4).

5. Úroveň zdatnosti

Čím častěji děláte určitý typ cvičení, tím jednodušší to pro vás je. Vaše tělo se ve skutečnosti časem přizpůsobí, aby dělalo věci snadněji. Celkově vzato je to dobrá věc. Můžete běžet rychleji nebo déle a vaše svaly budou schopny zvedat těžší váhy. Jenže jak se při tréninku adaptujete, spalujete při stejném cvičení méně kalorií. Proto si nováček v posilovně vede lépe (5).

6. Intenzita tréninku

Je také možné, že dva lidé, kteří cvičí stejné cvičení, spálí různé množství kalorií, protože ve skutečnosti nedělají jedno a totéž. Někdo, kdo cvičí s vysokou intenzitou, což znamená, že se těžce zadýchává a nemůže pokračovat v konverzaci, se kalorií za stejnou dobu fyzického výkonu zbaví efektivněji než jeho kolega (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC296885/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313337/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851235/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556592/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat