Mouky pomáhající s hubnutím

19.01.2024 | Hubnutí

Potřebujete zhubnout, proto se vyhýbáte bílé mouce? Nahraďte ji zdravějšími variantami, díky kterým budou vaše kulinářské pokusy mnohem víc vzrušující, a naopak méně energeticky vydatné!

Hubnutí nemusí být noční můrou. Vyžaduje však začlenění pohybové aktivity do denního režimu a přehodnocení výběru stravy, přičemž jedním z významných aspektů je typ mouky používané při vaření a pečení. Tradiční bílá mouka, navzdory tomu, jak moc je všestranná, s redukcí hmotnosti není v souladu, a to kvůli své rafinované povaze. Naštěstí existuje několik alternativ, které ji mohou nahradit. Sáhněte nejen po cizrně a pohance, chybu rozhodně neuděláte!

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která se po vysušení a vylisování najemno rozemele. Jedná se o nízkosacharidovou variantu s vysokým obsahem vlákniny, jež podporuje hubnutí. Vláknina také podporuje pocit sytosti a pomáhá kontrolovat chutě. Kokosová mouka je zároveň známá svou přirozenou sladkostí a schopností absorbovat vlhkost, což ve výsledku představuje vláčné a lahodné pečivo (1).

Cizrnová mouka

Cizrnová (neboli grahamová) mouka je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Její ořechová příchuť z ní dělá všestrannou volbu pro slané i sladké recepty. Cizrnová mouka napomáhá hubnutí tím, že poskytuje dobrou podporu bílkovin, přispívá k pocitu plnosti a pomáhá udržovat svalovou hmotu. To je při redukci tělesné hmotnosti důležité (2).

Ovesná mouka

Ovesná mouka, vyrobená z mletého ovsa, je zdravou volbou bohatou na vlákninu a beta-glukany, které jsou ceněné pro své účinky na snižování cholesterolu. Obsah vlákniny napomáhá trávení a krotí chuť k jídlu, což z ovesné mouky dělá vhodnou volbu pro hubnutí. Díky její jemnosti se tento typ mouky hodí pro celou řadu receptů (3).

Pohanková mouka

Navzdory svému názvu není pohanka příbuzná s pšenicí a je přirozeně bezlepková. Pohanková mouka, získaná z mletých pohankových krup, má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Má jedinečnou zemitou chuť a pokrmům dodává charakter. Zároveň podporuje hubnutí prostřednictvím zvýšené sytosti a lepšího trávicího zdraví (4). Výhra v loterii!

Mandlová mouka

Mandle podporují zdravou hmotnost, takže ani mandlové mouky se nebojte. Je jednou z nejoblíbenějších mouk pro ty, kteří pečou bez lepku. Lze z ní připravit i mandlové mléko, přičemž částečně či zcela nahradí mouku klasickou (5). Už ji máte doma?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347958/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8774402/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325078/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10171551/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8666506/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat