Čaje na odbourávání břišního tuku

21.01.2024 | Hubnutí

Jak se zbavit tuku v oblasti břicha? Jestli se děsíte sklapovaček a hladovění, věřte, že existují i jiné možnosti. Dostatečný příjem tekutin, zejména vody, je pro jeho redukci nezbytný. Zatočí s ním ovšem i vhodné čaje, které zahřejí a zároveň fungují jako spalovače!

Ukládání tuku na břiše je nežádoucí. Tento viscerální tuk, jak se mu říká, „obtéká“ všechny důležité orgány pro trávení (slezinu, tenké střevo, játra, slinivku) a tím zpomaluje metabolismus a celkově zhoršuje látkovou výměnu. Pryč s ním! Postavte vodu na čaj, z téhle nabídky těch nejúčinnějších si určitě vyberete!

Zelený čaj

Studie dokazují (1), že zelený čaj obsahuje antioxidanty „katechiny“, které ve spojení se cvičením snižují břišní tuk a účinkují proti obezitě.

Bílý čaj

Bílý čaj pochází stejně jako černý a zelený z čajovníku čínského. Podle všeho může zvýšit oxidaci tuků v těle a urychlit metabolismus. Je také známo, že čím méně je druh čaje v továrnách zpracováván a rafinován, tím bývá výživnější. Platí tedy, že bílý čaj si v tomto směru drží svoje prvenství, přičemž nálev je bledě zelený až žlutý s nasládlou chutí.

Oolong čaj

Polyfenoly přítomné v čaji oolong, druhu čaje, který prošel určitou mírou oxidace, mohou snížit viscerální tuk z břicha a zvýšit rychlost odbourávání tuku o 20 %. Co si přát víc?

Černý čaj

Ano, i polyfenoly v černém čaji viscerálnímu tuku nenechávají nic zadarmo, proto je tolik oblíbený nápoj, jež lze dochutit mlékem, pro redukci tělesné hmotnosti vynikající volbou. Dokonce se udává, že polyfenoly černého čaje jsou účinnější než polyfenoly čaje zeleného. Podle vědců (2) mají pozitivní účinek na obezitu, trávení, absorpci a příjem lipidů a sacharidů, čímž se snižuje příjem kalorií.

Pu-erh čaj

Historicky byl čaj pu-erh používán jako léčivý nápoj při léčbě různých nemocí, jako jsou nachlazení, nadýmání, špatné trávení a nástup úplavice. Výsledky dnešních klinických studií (3) poukazují, že tento čínský černý čaj je spojen s významným úbytkem hmotnosti, sníženým indexem tělesné hmotnosti (BMI) a zlepšeným profilem lipidů. Dáte mu šanci? Mimochodem, 2–3 šálky se jeví jako rozumné množství, pokud jednoduše nahradíte všechny své denní horké nápoje pitím jakéhokoli výše uvedeného čaje. To se přece minimálně do plavkové sezony dá zvládnout.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662206641X, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273558/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818050/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat