Po rapidním zhubnutí je na řadě odstranění uvolněné kůže

05.01.2024 | Hubnutí

Po výrazném zhubnutí, které sice zvyšuje sebevědomí, ale také přispívá k převisům kůže, je to tak trochu sázka do loterie. Žádný zpevňující krém si s tím neporadí. Jaké máte možnosti, pokud vás to trápí, a proč je vaším největším nepřítelem čas?

Konečně oblečete a pohodlně zapnete svoje motivační kalhoty v menší konfekční velikosti. Při pohledu do zrcadla jásáte, ale tahle radost se v koupelně, ihned po odhození svršků vytrácí. Taky aby ne.

Hubnutí je jedna věc, následky rychlého úbytku tělesné hmotnosti druhá. Pomalá redukce váhy patří k nejlepším způsobům, jak se vyhnout nadměrnému ochabování pokožky a převisům kůže, takže už jen při samotné proměně postavy je mírné tempo je žádoucí!

Jak napnout uvolněnou kůži

Za optimální rychlost hubnutí se považuje půl až jedno kilo týdně, přičemž je potřeba hubnout tak, aby se ztrácel tuk, nikoli svaly (1). Dále je důležité zaměřit se na živiny. Potraviny vyživující pokožku obsahují nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, C a E, selen, zinek, měď, polyfenoly a karotenoidy. K tomu, aby se pleť s výzvami a změnami co nejsnáze vyrovnala, pak dopomáhá i cvičení. Zvyšuje totiž průtok krve, což je pro pokožku prospěšné (2). Jenže ani to nefunguje na 100 procent.

Co člověk, to jiná reakce. Zatímco někteří lidé, zejména ti mladší, s pokožkou po redukci váhy nemají problémy, ti další mohou zvažovat chirurgický zákrok. Co je třeba předem vědět? Že tvarování těla je nákladná a seriózní procedura vyžadující dlouhou dobu zotavení, a i v tomto případě se zbrklost nevyplácí (4).

Kila jsou dole, pane doktore

Než se rozhodnete pro lékařský skalpel, vždy počkejte alespoň rok po zhubnutí, aby se vaše váha stabilizovala. Do té doby se soustřeďte spíš jen na pohyb a zdravou stravu. Základní kardio cvičení a silový tréninkový program snižuje tělesný tuk, buduje svaly a zlepšuje celkový vzhled pokožky (3).

Plastická chirurgie: Ano, nebo ne?

Osoby, které hubnou mírným tempem, obvykle vidí, že se jejich kůže vrací k normálnímu vzhledu. Avšak ti, kteří pokoří hranici mínus 45 kilogramů a víc či tělesnou hmotnost zredukují rychlostí blesku, mohou podléhat frustraci. Fakt, že jim po velké dřině zůstala volná kůže, na psychické pohodě skutečně nepřidává. Patříte-li k nim, obraťte se na odborníka, přihlédněte ke svému aktuálním zdravotnímu stavu, zvažte všechna pro a proti a nechte si poradit (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4750202/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat