Semena tulsi pomáhají při hubnutí a zbavují oxidačního stresu

23.10.2023 | Hubnutí

Sklizeň aromatické bazalky pravé je dávno za námi, ale mnohým se po ní už teď stýská. Čím ji můžete, tedy aspoň částečně, nahradit? Semena bazalky indické mají čarovnou moc!

Listy bazalky pravé, středomořské léčivky, která je oblíbená nejen na pizze, v těstovinách nebo v salátech, pomáhají při nespavosti, migrénách nebo závratích. Bohužel, letos jí už odzvonilo. To ovšem neznamená, že nemůžete vsadit na jiného „koně“. V bylinkářství se poptejte po semenech bazalky indické, již někteří lidé používají k léčbě kašle nebo nachlazení. Tedy nejen to.

Jsou skvělým zdrojem minerálů

Stejně jako listy bazalky jsou i semena naložena živinami, jako je železo, hořčík nebo vápník. Pokud jsou konzumována pravidelně, mohou pomoci při podpoře zdraví kostí, obsah železa je pak užitečný při produkci červených krvinek. Nutno podotknout, že nedostatek tohoto minerálu je nejčastější příčinou anémie a představuje globální zdravotní problém (1).

Podporují zdraví srdce

Semena bazalky mají vlastnosti, jež pečují o zdraví srdce. Jakým způsobem? Jsou bohatá na kyselinu alfa-linolenovou. Jedná se o typ omega-3 mastné kyseliny, o které se traduje, že snižuje zánět a cholesterol (2).

Pomáhají při hubnutí

Semena bazalky, pokud jsou konzumována po namočení ve vodě, zvyšují obsah vlákniny v těle. To vytváří pocit sytosti po dlouhou dobu a redukujte touhu a chuť po jídle během dne. Kdo chce zhubnout, měl by je určitě zařadit do svého denního režimu!

Hydratují organismus

Když jsou uvedená semínka namočena ve vodě, zvětšují se a vytvářejí gelovou konzistenci, která je kupodivu užitečná při hydrataci těla.

Patří k zásobárnám antioxidantů

Je třeba zmínit i to, že semena tulsi tělu dodávají potřebné antioxidanty, jež podporují detox celého organismu. Obsahují polyfenoly a flavonoidy, které mohou snížit oxidační stres (3) a poškození buněk, zároveň zbavují volných radikálů.

Stimulují trávicí systém

Semena bazalky také pečují trávení, zabraňují zácpě, stimulují pohyb střev, usnadňují rozklad potravy, zklidňují střevo a nakopávají metabolismus. Přidat je přitom můžete téměř do všech svých oblíbených jídel.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5706455/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15514264/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11895132/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat