Chyby po večeři vedoucí přímou cestou k přibírání na váze

12.10.2023 | Hubnutí

Ať zvedne ruku ten, kdo je se svou postavou spokojený! Většina lidí se snaží najít způsob, jak zhubnout, ale na druhou stranu si nevšímá detailů. Co byste rozhodně neměli dělat, pokud potřebujete nějaké to kilo sundat? Klíčová je večeře!

Každý ví, že pokud chce snížit svoji tělesnou hmotnost, měl by se soustředit na konzumaci vyvážené stravy a cvičení. Někdy však v redukci hmotnosti a dosažení tónované postavy brání špatné denní i noční návyky. Ajurvéda, tedy celostní léčebný systém, který se vyvinul mezi mudrci dávné Indie přibližně před 6 000 lety, varuje hlavně před těmito chybami, jichž se mnozí dopouštějí po posledním jídle dne!

Pití kávy

K večeři jste si dali kuřecí plátek se zeleninovým salátem, pečenou rybu, polévku nebo luštěninový salát s vysokým obsahem bílkovin. To je v pořádku, ale mnozí mají zvyk to všechno zapít kávou. Patříte k nim? Pak musíte vědět, že kofein narušuje spánek (1), který je, jak známo, při hubnutí nesmírně důležitý. Oblíbená kávička tak může negativně ovlivnit jak zdraví, tak i vaši váhu.

Šlofík ihned po odložení talíře

Jakmile si ihned po večeři lehnete, tělo nemá dostatek času na trávení konzumovaného jídla, což opět může způsobit přibírání na váze. Poslední jídlo je obecně doporučováno cca 2–3 hodiny před ulehnutím do postele.

Zatěžování trávení zeleným čajem

Zatímco pití zeleného čaje je obecně zdravé, i u něj záleží na načasování. Tělo trpí, pokud jej pijete po posledním jídle dne, neboť tento nápoj brání trávicímu systému absorbovat životně důležité živiny (2).

Velká sklenice vody

Správný pitný režim zrychluje metabolismus. Ve skutečnosti dostatečný a pravidelný příjem tekutin může zvýšit energetický výdej až o třicet procent. Ajurvéda ovšem varuje, že konzumace vody mezi jídly a po určitou dobu po jídle ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy systému, což vede k poruchám v procesu trávení. Po večeři je vhodnější počkat aspoň 30 minut.

Náročná fyzická aktivita

Cvičení prospívá tělu i duši, o tom není pochyb. Pokud se ale začnete hýbat krátce po posledním jídle dne, dočkáte se spíš nadýmání, nevolnosti, křečí, kyselému refluxu, zvracení, případně průjmu. Věc se má, že při vykonává náročnějších pohybů ihned po přísunu potravy se tělo dostatečně nesoustředí na rozklad pokrmu, což v hubnutí brání.

Zdroje: (1) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6292246/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4520190






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat