Nový lék na hubnutí zcela mění dietní pravidla

Představte si situaci, v níž byste si vzali speciální prášek, který by přesvědčil svaly, že intenzivně trénují na maraton. Ovšem vy byste si zatím v klidu popíjeli kávu! Tento nově vyvinutý lék se právě testuje a mluví se o něm jako o fitness objevu století.

Co kdyby vám někdo řekl, že se nadbytečná kila dají shazovat i poleháváním na gauči s kyblíkem smažených kuřecích křidélek a hromadou hranolek? Takovému vtipálkovi byste nevěřili ani za mák? Jenže ona to brzy může být pravda. A to jako vážně.

Objev, který mění všechno

Američtí farmaceutičtí výzkumníci z Floridské univerzity testují nový vyvinutý lék pojmenovaný SLU-PP-332, který by mohl pomoci lidem zhubnout jednoduše tím, že přesvědčí jejich tělesné svaly, že intenzivně cvičí, i když jsou v úplné nečinnosti. Podle jejich předběžných závěrů uvedených v tiskové zprávě (1) se díky němu tělo chová jako tak, jako by trénovalo na maraton. „Tento lék v podstatě nabádá kosterní svalovou tkáň, aby provedla stejné změny, jaké vidíte během vytrvalostního sportu," prohlašuje americký vědec Thomas Burris, který vede celý výzkum. Jeho odborný tým získané poznatky publikoval v magazínu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics (2).

Pilulka místo posilovny

Zmíněný lék byl dosud zkoušen na myších, ale už teď je jasné, že nabízí slibné účinky. V rámci studie byl obézním myším injekčně podáván jeden měsíc, a to dvakrát denně. Po 28 dnech tyto subjekty vážily méně než ty, kterým lék nebyl aplikován, přestože jedly stejné množství potravy a neměly ani více pohybu. V průměru měly takto „léčené“ myši o 10 procent méně tělesného tuku a ztratily 12 procent celkové hmotnosti. Prostředek SLU-PP-332 se zaměřuje na skupinu proteinů v těle známých jako ERR, které jsou zodpovědné za aktivaci některých z nejdůležitějších metabolických drah ve tkáních, a to včetně srdce a mozku. Zjistilo se také, že je-li užíván souběžně s fyzickou aktivitou, výrazně zvyšuje zdatnost. Floridská univerzita se chystá prozkoumat, zda tento lék náhodou neposiluje srdeční sval natolik, že by mohl předcházet i kardiovaskulárnímu selhání (2).

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1002687, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37739806/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat