Jak si udržet si výsledky po zhubnutí

12.02.2024 | Hubnutí

Snížení hmotnosti je běžným cílem mnoha lidí, ale skutečný problém spočívá v dlouhodobém udržení úbytku hmotnosti. Nárazové diety a rychlá řešení mohou přinést krátkodobé výsledky, ale často vedou k frustrujícímu návratu k původní hmotnosti. Dosažení udržitelného úbytku hmotnosti vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje stravu, cvičení, způsob myšlení a změnu životního stylu. Jak si udržet vaše výsledky?

Stanovte si realistické cíle a upravte stravu

Svou cestu za hubnutím začněte stanovením dosažitelných, realistických cílů. Snažte se o postupné a udržitelné snižování hmotnosti o 1–2 kg týdně. Spíše než na dodržování omezujících diet se zaměřte na udržování vyváženého, výživného stravovacího plánu, který můžete dlouhodobě dodržovat. Zařaďte do něj různé čerstvé potraviny, jako je ovoce, zelenina, bílkoviny, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Vyhněte se nadměrné konzumaci zpracovaných potravin a sladkých nápojů. (1)

Také kontrola porcí je klíčem k řízení příjmu kalorií. Dbejte na velikost porcí. Naslouchejte signálům hladu a plnosti, které vám dává vaše tělo, abyste předešli přejídání. Dejte si ale pozor na to, když jste zvyklí jíst opravdu hodně. Vaše tělo pak požaduje více jídla, než skutečně potřebujete. (2)

Cvičení a další opatření

Zařaďte do svého programu pravidelnou fyzickou aktivitu. Snažte se o kombinaci kardiovaskulárního cvičení, silového tréninku a protahování. Najděte si aktivity, které vás baví, aby se z cvičení stal trvalý návyk. Nezapomeňte také na pití dostatečného množství vody. Je to nezbytné pro celkové zdraví a může pomoci kontrolovat vaši chuť k jídlu. Někdy je žízeň mylně považována za hlad, což vede ke zbytečnému mlsání. (3)

Zapomínat byste neměli ani na dostatečný spánek, který je pro regulaci hmotnosti zásadní. Nedostatek spánku může narušit hormony a vést k přibývání na váze. Snažte se každou noc spát 7–9 hodin kvalitního spánku. Klíčem k udržení vašich výsledků je důslednost. Dodržujte své zdravé návyky i o víkendech a během svátků. (4)

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss, (2) www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss, (3) www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss, (4) www.healthline.com/nutrition/maintain-weight-loss






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat