Hubnutí pod taktovkou zdraví

24.02.2024 | Hubnutí

Snížení hmotnosti je běžným cílem mnoha lidí, kteří usilují o zlepšení zdraví a pohody. Tempo, jakým se zbavujete nadbytečných kilogramů, však může významně ovlivnit váš dlouhodobý úspěch a celkové zdraví. Jak na rychlé a zároveň zdravé hubnutí?

Rozsah zdravého hubnutí

V první řadě je nutné si uvědomit, že zdravé hubnutí se u jednotlivých lidí liší. Všeobecná shoda panuje v tom, že bezpečné a udržitelné tempo hubnutí se pohybuje v rozmezí 1 až 2 kg týdně. To odpovídá přibližně 500 až 1 000 kalorickému deficitu denně, kterého se dosáhne kombinací změn ve stravování a zvýšené fyzické aktivity. (1)

Proč se pohybovat v rozmezí 1 až 2 kilogramů?

Hubnutí mírným tempem zvyšuje pravděpodobnost, že si osvojíte trvalé změny životního stylu. Rychlé hubnutí často zahrnuje extrémní diety nebo cvičební postupy, které je obtížné udržet po delší dobu. Pomalé a stabilní hubnutí umožňuje tělu zachovat si svalovou hmotu. Nárazové diety nebo nadměrné omezování kalorií mohou vést ke ztrátě svalové hmoty, což může negativně ovlivnit váš metabolismus. (2)

Rychlé hubnutí může přinášet zdravotní rizika, včetně nedostatku živin. Pomalejší tempo hubnutí je navíc často psychicky lépe zvládnutelné, což snižuje riziko vzniku nezdravého vztahu k jídlu nebo extrémního stresu. (3)

Faktory ovlivňující rychlost hubnutí

U osob s vyšší počáteční hmotností může zpočátku docházet k rychlejšímu hubnutí v důsledku vyšší kalorické potřeby. Rychlost vašeho metabolismu hraje také významnou roli. Někteří lidé přirozeně spalují více kalorií než jiní, což ovlivňuje rychlost jejich hubnutí. Metabolismus má s věkem tendenci se zpomalovat, takže hubnutí je pro starší jedince náročnější. (4)

V důsledku rozdílů ve složení těla a hladinách hormonů mohou muži a ženy hubnout různou rychlostí. Roli hrají také genetické faktory, které mohou ovlivnit reakci vašeho těla na změny stravy a cvičení. Navíc i některé zdravotní potíže nebo léky mohou ovlivnit vaši schopnost hubnout určitým tempem. (5)

Vyvážení rychlosti a udržitelnosti

I když může být lákavé usilovat o rychlé hubnutí, je nezbytné upřednostnit udržitelnost. Nárazové diety nebo extrémní cvičení mohou vést ke krátkodobému úspěchu, ale často mají za následek opětovné zvýšení hmotnosti. (6)

Poraďte se s lékařem nebo registrovaným dietologem a vytvořte si individuální plán hubnutí přizpůsobený vašim potřebám a cílům. Stanovte si dosažitelné krátkodobé a dlouhodobé cíle, které odpovídají tempu hubnutí 1–2 kg týdně. V neposlední řadě se zaměřte spíše na osvojení zdravých stravovacích návyků a pravidelnou fyzickou aktivitu než pouze na číslo na váze. (7)

Zdroje: (1)www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (2) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (3) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (4) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (5) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (6) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (7) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat