Výhody a nevýhody přerušovaného půstu

26.09.2023 | Hubnutí

Půst, tedy úmyslné zdržení se jídla po určitou dobu, si v posledních letech získal značnou popularitu. Praktikuje již po staletí z různých důvodů, včetně těch náboženských. Jeho potenciální přínosy pro zdraví však vyvolávají u lidí různé otázky. Jaké jsou výhody a nevýhody půstu?

Výhody půstu

Půst může pomoci při hubnutí tím, že vytváří kalorický deficit a podporuje využívání uložených tuků k získávání energie. Některé metody půstu, jako například přerušovaný půst, prokázaly účinnost při snižování tělesné hmotnosti a tukové hmoty. Půst může také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulín, což snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. (1)

Přispívá také ke zdraví srdce tím, že zlepšuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Někteří lidé dokonce uvádějí, že během půstu se zlepšuje jejich soustředění. Jiní lidé to mohou vnímat naopak a nedokážou se s prázdným žaludkem soustředit vůbec. (2)

Nevýhody půstu

Stejně jako všechno ostatní i půst má své nevýhody a není vhodný úplně pro každého. Dlouhodobý půst nebo výrazné omezení kalorií může vést k nedostatku živin, protože tělo nemusí přijímat základní vitaminy, minerály a další živiny. Dlouhodobé hladovění bez řádného příjmu bílkovin může vést k úbytku svalové hmoty, zejména pokud tělo začne odbourávat svalovou tkáň kvůli získávání energie. (3)

Půst může vést k poklesu energie a výkyvům nálady, zejména u osob, které nejsou na půst zvyklé nebo mají specifické zdravotní potíže. Pokud je půst extrémní, může narušit hladinu hormonů, a to zejména u žen. Nepravidelný menstruační cyklus a hormonální nerovnováha pak mohou být důsledkem nadměrného omezování kalorií. (4)

Pokud delší dobu nejíte, může se vám velmi lehko stát, že se budete mít tendence přejídat. Tento stav rozhodně není žádoucí a často dokonce vede k přibírání na váze. Nehledě na to, že půstem mohou trpět i sociální interakce s lidmi. Jídlo je totiž běžně součástí různých oslav a setkání. (5)

Hledání rovnováhy

Je důležité si uvědomit, že půst není univerzální přístup a jeho přínosy a nevýhody se mohou lišit v závislosti na zdravotním stavu, životním stylu a cílech jednotlivce. Je velmi důležité přistupovat k půstu s vědomím a rozvahou. Před zahájením jakéhokoli půstu je nezbytné poradit se s odborníkem, zejména u nemocných osob, těhotných nebo kojících žen a lidí s poruchami příjmu potravy. (6)

Zdroje: (1-4) https://www.health.harvard.edu/heart-health/not-so-fast-pros-and-cons-of-the-newest-diet-trend, (5-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8754590/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat