Dejte stopku nárazovému přejídání

10.09.2023 | Hubnutí

Nárazové přejídání, pro které je charakteristická konzumace velkého množství jídla v krátkém časovém úseku s nedostatkem kontroly, může být náročným a znepokojujícím zvykem. Cyklus záchvatovitého přejídání obvykle mívá fyzické, emocionální a psychické následky. Je však důležité vědět, že se dá překonat. Jak si vypěstovat správný vztah k jídlu a naučit se předcházet přejídání?

Porozumění záchvatovitému přejídání

Mnoho lidí používá jídlo jako lék na špatnou náladu, stres či náročnou situaci. Je důležité si uvědomit, že jej lze zvládnout a překonat. Problém nastává, když se z tohoto chování stane zvyk, který se neustále opakuje a bez správného přístupu se jej nelze zbavit. (1)

Pokud záchvatovité přejídání narušuje váš každodenní život a pohodu, zvažte vyhledání podpory u zdravotnického pracovníka. Registrovaní dietologové, terapeuti, psychologové a poradci specializující se na poruchy příjmu potravy vám mohou poskytnout poradenství a na míru šité strategie, které vám pomohou překonat záchvatovité přejídání. (2)

Uvědomělé stravování zahrnuje vychutnávání si jídla v klidu a bez rušivých elementů. Pomáhá vám lépe vnímat signály hladu a sytosti, což snižuje pravděpodobnost přejídání. Největšími rušiči při jídle jsou moderní technologie. Pokud se totiž díváte třeba na televizi nebo se prohlížíte sociální sítě, nevnímáte tolik, že jíte a jste schopni toho sníst mnohem více. Vychutnejte si každé sousto a věnujte pozornost chuti, struktuře a tomu, jak se při jídle cítíte. (3)

Pochopení spouštěčů a zavedení pravidelného stravování

Identifikujte emocionální spouštěče, které vedou k přejídání. Vedení deníku vám může pomoci rozpoznat vzorce ve vašem chování a předejdete tak těmto nepříjemným situacím. Pokud například víte, že vás stresuje práce, zkuste si ji lépe rozvrhnout, abyste předešli případnému přejídání. (4)

Udržujte konzistentní stravovací režim s vyváženými jídly a svačinami. Vyvarujte se vynechávání jídel, protože extrémní hlad může zvýšit pravděpodobnost přejídání. Nahraďte záchvatovité přejídání zdravějšími mechanismy. Věnujte se činnostem, které snižují stres, jako je cvičení, psaní deníku nebo trávení času s blízkými. (5)

Pokud jsou pro vás některé potraviny obzvláště lákavé, vůbec je nekupujte a vyhýbejte se jim obloukem. Pokud se totiž nacházejí ve vaší blízkosti, jen těžko jim budete odolávat. Podělte se o své potíže s přáteli, členy rodiny nebo podpůrnými skupinami. S pomocí ostatních vám půjde celý proces mnohem lépe a nebudete se cítit, že jste na to sami. Uznávejte a oslavujte malá vítězství na své cestě. Překonávání nárazového přejídání je postupný proces a každý krok vpřed se počítá. (6)

Zdroje: (1-5) www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-overeating#TOC_TITLE_HDR_4, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat