A zase ty klasické chyby při hubnutí

Kamkoliv se podíváte – ať už je to časopis, televize, nebo internet – všude narazíte na osvědčené rady na hubnutí. S tolika tipy není snadné se v nich správně orientovat. Jestli nějaká skutečně funguje nebo ne, budete muset bohužel zjistit sami. My vám přinášíme nejčastější chyby, které lidé dělají během diety nebo procesu hubnutí. A jak se jim vyhnout.

Pokud zapátráte ve svém okolí, možná už nenarazíte na nikoho, kdo by během života nevyzkoušel nějakou dietu nebo alespoň půst. Některá dietní doporučení jistě mají něco do sebe a fungují, jiná už méně. Kolik a jak zhubneme ale záleží především na nás. Tedy na tom, zda děláme nebo neděláme nějakou z následujících chyb. 

Sledujete jenom váhu

Pokud se vážíte každý den, můžete být rychle zklamáni. Číslo se nemění dostatečně rychle, i když dodržujete všechna dietní pravidla. Na co však mnozí zapomínají: Hmotnost je ovlivněna různými faktory, včetně rovnováhy tekutin a toho, kolik potravy je ještě v trávicím traktu. 

Hmotnost může během dne kolísat až o 1,4 kilogramu. U žen navíc hrají roli i další faktory, jako je změněná hladina hormonů, která může vést ke zvýšenému zadržování vody a projevit se tak více na váze.

Chcete zhubnout hned

Dalším problémem hubnutí jsou nereálná očekávání. To se týká jak požadovaného cíle, tak doby, za kterou má být dosaženo. Každé tělo je jiné. To znamená, že ne každý může dosáhnout určitého tvaru těla. Internetem se vznášejí především ideály krásy, které jsou většinou dílem počítače a nelze je dosáhnout žádnou dietou nebo sportovním programem.

Hubnutí vyžaduje čas! Je nereálné očekávat, že své vytoužené hmotnosti a vysněného těla dosáhnete ve velmi krátké době. 

Nečtete obaly potravin

Pokud chcete zhubnout, měli byste vědět, co jíte. Proto je důležité pečlivě si prohlížet obal potravin a číst seznam složek a nutričních údajů. Jinak se může rychle stát, že sníte nežádoucí kalorie nebo nezdravé suroviny.

To může být zásadní zejména u výrobků, které jsou údajně zdravé nebo se o tom na obalu tvrdí. To dává kupujícímu falešný pocit bezpečí. Opatrnost platí i pro dietní a light výrobky, protože například mnohé nízkotučné jogurty často obsahují sladidla a mnoho aditiv.

Cvičíte příliš mnoho nebo vůbec

Pokud zhubnete, ztratíte tukovou i svalovou hmotu – kolik, to závisí na různých faktorech. Pokud například necvičíte, ztratíte více svalové hmoty a budete mít nižší bazální metabolismus. Na druhou stranu, pokud budete cvičit, ztratíte méně svalové hmoty, která přidává na váze. Obecně ale platí, že čím více čisté svalové hmoty máte, tím snazší je zhubnout a udržet si váhu dlouhodobě.

Hubnete pouze vytrvalostními sporty

S hubnutím jsou často spojeny pouze vytrvalostní sporty – pokud se trápíte na rotopedu, spalujete i spoustu tuků. Ve skutečnosti je silový trénink jedním z nejdůležitějších způsobů, jak zhubnout. Protože čistá svalová hmota je pro hubnutí klíčová. 

Silový trénink je jedním z nejúčinnějších druhů cvičení pro budování svalů a optimalizaci metabolismu. Je prospěšný i pro celkovou stavbu těla a pomáhá spalovat břišní tuk. Nejlepších výsledků se dosáhne kombinací kardio a silového tréninku.

Jíte příliš málo, nebo příliš mnoho kalorií

Pro hubnutí je nutný kalorický deficit. Dříve platilo, že deficit 3500 kalorií za týden může vést ke ztrátě hmotnosti asi půl kila za týden. Dnes již víme, že toto tvrzení nelze zobecňovat, ale liší se od člověka k člověku. 

Důležité je také příliš nesnižovat příjem kalorií, protože se pak drasticky zpomalí metabolismus a ubývá mnohem více svalové hmoty. 

Jíte málo vlákniny

Pokud během diety nejíte dostatek vlákniny, házete si klacky pod nohy. Protože ji musíte dobře žvýkat a nabobtnají vám v žaludku, rozpustná vláknina z obilovin, luštěnin a zeleniny vás dobře zasytí.

Vláknina také pomáhá tělu absorbovat a ukládat méně tuku, protože zpomaluje některé enzymy štěpící tuky v práci. 

Jíte nedostatek bílkovin

Během diety by člověk měl jíst hodně bílkovin. Ty mohou podpořit hubnutí, protože vás udrží po dlouhou dobu syté, omezí chuť k jídlu, sníží příjem kalorií a zrychlí metabolismus. Také, když tělo přijímá dostatek bílkovin ze stravy, ztrácí se mnohem méně svalové hmoty.

Jíte hodně tuku

Při populární nízkosacharidové dietě se vyhýbáte sacharidům, abyste rychle zhubli. To může být účinný způsob, jak krátkodobě shodit pár kilo. To často ale vede k nadměrné konzumaci tuku.

Jíte moc často

Existují také různé názory na to, kolik jídel denně by se mělo sníst. Ať už více malých nebo tři velká hlavní jídla – správné stravovací návyky by měly zabránit silnému pocitu hladu. Pokud se však budete těmito pravidly řídit příliš přísně, může se stát, že přijmete více kalorií, než ve skutečnosti potřebujete. Je vhodné naslouchat svému pocitu střev a „znovu objevit“ přirozený pocit sytosti. 

Pijete cukr

Mnoho lidí, kteří chtějí zhubnout, se obejde bez nealko nápojů a slazených nápojů a ušetří tak mnoho kalorií. Co však mnoho lidí neví, je, že i ovocná šťáva obsahuje hodně přírodního cukru – včetně nekoncentrované šťávy se 100% obsahem ovoce. Takže může mít stejné účinky na váhu jako slazené nápoje. Ve fázi hubnutí je lepší pít čistou nebo vyluhovanou vodu, neslazený čaj nebo čas od času džus, který jste si sami namíchali.

Nejíte zdravě 

Další chybou při hubnutí je konzumace zpracovaných potravin. Tyto potraviny mohou často vést k nadváze nebo obezitě a různým dalším zdravotním problémům, jako jsou bolesti hlavy, gastrointestinální potíže nebo cukrovka. Proto raději sáhněte po přírodních potravinách.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat