Ranní rutina pro úspěšné hubnutí

09.08.2023 | Hubnutí

Vydat se na cestu k hubnutí vyžaduje odhodlání, obětavost a vytvoření zdravých návyků. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak nastavit laťku pro úspěšný den, je vytvoření ranní rutiny, která podpoří vaše cíle v oblasti hubnutí. Zařazením konkrétních činností a vědomých praktik do ranního režimu můžete nastartovat svůj metabolismus, pozitivně se naladit a položit základ pro zdravější volby v průběhu celého dne. Jak by měla taková rutina vypadat?

Brzké vstávání a dostatek vody

Začněte ranní rutinu brzkým vstáváním a dopřejte si dostatek času, než začnou denní povinnosti. Brzké vstávání vám umožní přistupovat ke dni s pocitem klidu a soustředění, čímž si připravíte půdu pro pozitivní rozhodování a produktivitu. Nemusíte samozřejmě vstávat hned po východu slunce, ale je dobré si trochu přivstat, abyste všechno v klidu stihli. (1)

Po noci plné spánku je vaše tělo přirozeně dehydratované. Začněte ranní rutinu vypitím velké sklenice vody. Hydratace hned po ránu pomáhá nastartovat metabolismus, odplavit toxiny a připravit trávicí systém na nadcházející den. (2)

Snídaně a fyzická aktivita

Pokud zrovna nedržíte přerušovaný půst, je snídaně pro většinu lidí nezbytnou součástí ranní rutiny. Rozhodněte se pro vyvážené jídlo, které obsahuje bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy bohaté na vlákninu. Výživná snídaně stabilizuje hladinu cukru v krvi, zabraňuje ranním chutím a dodává trvalou energii, která vám vydrží v průběhu dne. (3)

Pokud se na to cítíte, zařaďte do ranní rutiny cvičení, které nastartuje váš metabolismus a spálí kalorie. Ať už se jedná o rychlou procházku nebo krátký trénink, ranní cvičení vás pozitivně naladí na celý den a dodá vám pocit energie a úspěchu. (4)

Před začátkem dne si stanovte konkrétní a dosažitelné cíle související s vaší cestou za hubnutím. Ať už se jedná o vypití určitého množství vody, zapojení se do fyzické aktivity nebo uvědomělý výběr potravin, stanovení denních cílů vás udrží soustředěné a motivované. (5)

Plánujte si jídlo a vyhněte se sladkým nápojům

Věnujte ráno několik minut plánování jídel na celý den. Když víte, co budete jíst, a máte k dispozici zdravé svačiny, pomáhá vám to vědomě se rozhodovat a vyhnout se impulzivnímu mlsání nezdravých potravin. (6)

Odolejte pokušení začít den sladkými nápoji, jako jsou limonády, džusy nebo slazená káva. Tyto nápoje obsahují prázdné kalorie a později během dne mohou vést k poklesu energie. Místo toho si raději dejte bylinkový čaj, černou kávu nebo proteinový koktejl. (7)

Zdroje: (1,2) www.healthline.com/nutrition/weight-loss-morning-habits#TOC_TITLE_HDR_3,  (3-5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352874/, (6,7) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1467-789X.2003.00102.x






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat