Když se vás tuk drží jako klíště

13.08.2023 | Hubnutí

Hubnutí je běžným cílem mnoha lidí, kteří se snaží vytvarovat svoji postavu a být s ní spokojeni. Ačkoli neexistuje žádný zázračný rychlý lék na hubnutí, existuje několik užitečných triků a strategií, které mohou podpořit vaše úsilí a učinit cestu zvládnutelnější a efektivnější. O jaké triky se jedná?

Stanovte si realistické cíle a vytvořte kalorický deficit

Stanovení realistických a dosažitelných cílů při hubnutí je zásadní pro udržení motivace a předcházení frustraci. Snažte se o postupné snižování hmotnosti, protože tento přístup je udržitelnější a je méně pravděpodobné, že povede k jojo efektu. (1)

Každé hubnutí spočívá v kalorickém deficitu. To znamená, že přijímáte méně kalorií, než obvykle, abyste dosáhly kalorické deficitu. Můžete ho vytvořit buď snížením příjmu kalorií, nebo zvýšením úrovně fyzické aktivity. Kombinace obou přístupů je často nejúčinnějším způsobem, jak dosáhnout efektivního snížení hmotnosti. (2)

Zůstaňte hydratovaní

Pravidelné pití vody během dne může pomoci kontrolovat hlad a zabránit přejídání. Někdy se říká, že hlad je pouze převlečená žízeň. To může někdy být pravda, ale rozhodně to neznamená, že byste měli zahánět hlad pitím vody. Dostatek vody vaše tělo ocení i při cvičení, kdy je potřeba tekutiny intenzivně doplňovat. (3)

Bílkoviny a vláknina

Potraviny bohaté na bílkoviny vám pomohou cítit se déle sytí, což snižuje pravděpodobnost přejídání. Zařaďte do svých jídel a svačin kvalitní zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso, ryby, tofu a luštěniny. Snažte se bílkoviny zařazovat do každého jídla a hlídejte si jejich každodenní příjem. (4)

Velkou roli při hubnutí hraje také vláknina. Podobně jako bílkoviny pomáhá udržet pocit sytosti. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a fazole, vám mohou skvěle pomoci při hubnutí. Navíc jsou pro vás velmi zdravé a prospěšné pro trávení. Vláknina také zpomaluje vstřebávání živin a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. (5)

Kontrolujte velikost porcí a plánujte jednotlivá jídla

Dbejte na velikost porcí, zejména když jíte venku nebo si dopřáváte kaloricky vydatná jídla. Používání menších talířů a misek doma vám může pomoci lépe kontrolovat porce. Někteří lidé dokonce jedí menší lžičkou, aby jim trvalo déle, než svoji porci snědí a cítili se zasycenější. (6)

S velikostí porcí souvisí také plánování jídelníčku. Plánování a příprava jídel předem může zabránit impulzivnímu výběru potravin a následnému přejídání. Zdravá jídla s kontrolovanými porcemi, která máte snadno k dispozici, vás udrží na správné cestě k hubnutí i v náročných dnech. (7)

Zdroje: (1-6) www.forbes.com/health/body/how-to-lose-weight-fast/, (7) Názor autora






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat