Projímadla hubnutí opravdu nepomohou

Také jste slyšeli o tom, že se díky laxativům dá rychle zhubnout? Nevěřte tomu. Úbytek jednoho až dvou kilogramů v důsledku odvodnění za jejich hrozící zdravotní rizika vážně nestojí.

Projímadla, nebo chcete-li laxativa, jsou léky napomáhající pohybu střev, proto se běžně doporučují na zácpu. To je samozřejmě v pořádku, ale rozmohl se takový nešvar. Lidé tyto medikamenty užívají i tehdy, když jim trávení funguje na jedničku. Proč to dělají? Vysvětlení je jednoduché – řada konzumentů se domnívá, že se tímto způsobem snáze a rychleji zbaví nadbytečných kilogramů. Opravdu je to ale takhle jednoduché?

Není hubnutí jako hubnutí

Pokud něco laxativa skutečně urychlují, tak pohyb natrávené potravy v tenkém střevě. Ostatně, přesně k tomu jsou primárně určeny. Že by ale tyto léky byly zázračným dietním pomocníkem, tak na to raději zapomeňte. Jediné, čeho se dočkáte, je odvodnění, proto vám ručička na váze může ukazovat o jeden až dva kilogramy méně. Co dál? Nic, toto domnělé „hubnutí“ se většinou zastaví. Pokud si s projímadly ale ani potom nedáte pokoj, dostavit se mohou jisté komplikace.

Srdce i ledviny v ohrožení

Jedním z prvních nežádoucích vedlejších účinků dlouhodobého užívání bývá dehydratace (1). Je to dáno tím, že většina těchto přípravků funguje tak, že do trávicího traktu vtahuje vodu z okolní tkáně, aby změkčila stolici. Když je člověk dehydrovaný, činnost jeho metabolismu se zpomaluje, což redukci váhy samozřejmě spíše ztěžuje. Dalším rizikem je nerovnováha elektrolytů, které hrají důležitou roli ve správné funkci buněk. Mezi ty nejzásadnější pak patří sodík, draslík, vápník a hořčík. Neuvážená konzumace laxativ vede ke změnám hladin těchto elektrolytů, což může negativně ovlivnit ledviny i celý kardiovaskulární systém (2). Projevuje se to bolestmi hlavy, svalovým napětím, permanentní únavou i nepříjemným bušením srdce. Neobvyklé nejsou ani závratě, průjmy a časté nevolnosti. Aby toho náhodou nebylo málo, pokud laxativa za účelem hubnutí konzumujete delší dobu, střeva si na nich mohou vypěstovat i závislost (3).

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/14489120_Complications_of_laxative_abuse, (2) www.link.springer.com/article/10.2165/11898640-000000000-00000, (3) www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db389.htm






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat