Jednoduché strategie, díky kterým spálíte více tuku

Potřebujete trochu zredukovat tělesné zásoby tuku? Zkuste přerušovaný půst. Anebo vsaďte na vyšší příjem bílkovin a spánek. Nemělo by se to minout účinkem!

Shodit přebytečná kila se v tomto ročním období může zdát těžší než kdy jindy. Ostatně, copak se vám chce třikrát týdně běhat, když je horko na padnutí? Mnohem lepší a příjemnější je rozložit si ručník u vody a užívat si klidu a pohodové atmosféry. Jak se ale poprat se všemi těmi kaloriemi a tukem? Zkuste to třeba takhle!

Tajemství zvané přerušovaný půst

Už jste někdy vyzkoušeli přerušovaný půst? Ať už je to potravinový výpadek každý druhý den či dieta 5 : 2 nebo 16 : 8, základním přístupem je omezení jídla na určité časové období. A o to přesně jde. Poznatky četných výzkumů se shodují v tom, že přerušovaný půst může pomoci regulovat hladinu inzulinu (1) a zlepšit citlivost na tento hormon (2), díky čemuž budou vaše uložené tělesné zásoby tuku pro spalování mnohem dostupnější. Vede tudy cesta?

Vsaďte na bílkoviny

Řekněte ano zvýšenému přijmu bílkovin. Proteiny totiž mají hodně cennou vlastnost – jejich vlivem se budete cítit sytější, i když si naservírujete menší porce (3). A co víc – odstartují také takzvaný termický efekt, což znamená, že tělo vyžaduje více energie na jejich trávení. To má za následek zase rychlejší spalování kalorií. Přidejte tedy do svého jídelníčku libové maso, ryby, řecký jogurt, vejce a luštěniny. Je to krok tím správným směrem.

Zaručená prevence vlčího hladu? Spánek!

Vaše úsilí o rychlejší a efektivnější likvidaci tuků může zmařit i častý stres a nedostatek kvalitního spánku. Obojí vede k emocionálnímu přejídání (4), nezvladatelné touze po nezdravých potravinách a narušení hladiny hormonů hladu a sytosti. Pravidlo úspěchu tedy zní? Chce to klid a noční odpočinek! Tak se snažte zachovat si chladnou hlavu i ve vypjatých situacích a nepodceňujte sílu pyžama – je to v zájmu štíhlých křivek.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33531076/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519900/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X1630340X






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat