Geny hrají v hubnutí významnou roli

27.07.2023 | Hubnutí

Hubnutí se v posledních letech stalo velkým tématem diskusí, a to z dobrého důvodu. Hodně lidí má tendenci svádět svoji nadváhu na špatné geny a lidi, kteří jsou v dobré fyzické kondici označovat za šťastlivce, kteří mají prostě dobré geny po rodičích a můžou jíst skoro cokoliv. Jak to tedy opravdu je? Záleží při hubnutí na genech, nebo je za vším tvrdá dřina?

Hubnutí a geny

Naše geny mohou mít vliv na to, kolik toho sníme a kolik energie vydáme, což obojí může mít vliv na naši celkovou hmotnost. Pokud jde o jídlo, naše genetická výbava může ovlivnit míru nasycení po jídle, naše preference sladkých nebo slaných chutí a dokonce i to, jak naše tělo zpracovává jednotlivé živiny v jídle. (1)

Zajímavé je, že genetika může ovlivnit i to, jak naše tělo reaguje na různé typy cvičení. Například přirozeně štíhlejší a svalnatější lidé mají tendenci lépe zvládat těžký silový trénink, zatímco těm, kteří mají sklon mít několik kilogramů navíc, může lépe vyhovovat aerobní aktivita, jako je běh nebo jízda na kole. Bez ohledu na genetické faktory existují některé univerzální zásady, které jsou klíčem k úspěšnému hubnutí. (2)

Geny nesmějí být výmluvou

Pravda je, že i když genetika může hrát určitou roli v hubnutí nebo v rychlosti metabolismu, existuje mnoho dalších faktorů, které budou mít pravděpodobně mnohem větší vliv. Jinými slovy, bez ohledu na genetiku člověka stále existují opatření, která mu mohou pomoci dosáhnout jeho cílů v oblasti hubnutí. (3)

Například strava a cvičení jsou dvě největší součásti úspěšného hubnutí. Vyvážená strava zaměřená na potraviny bohaté na živiny je pro dosažení výsledků při hubnutí zásadní. Kromě zaměření na výživu bude klíčem k vytvoření kalorického deficitu potřebného pro hubnutí, zařazení pravidelného cvičení do týdenního režimu. (4)

Z psychologického hlediska je pro úspěšné hubnutí klíčová také schopnost vytvořit si dobrou podpůrnou síť v podobě svého okolí a mít dobrou disciplínu. Podpůrná skupina blízkých osob může pomoci podpořit motivaci a zajistit pozitivní přístup během hubnutí. (5)

Nezapomeňte, že člověk, o kterém si myslíte, že má dobré geny, může ve skutečnosti týdně trávit hodiny v posilovně a mít vyřešený jídelníček. Někteří lidé dokonce mají sklony k přibírání a zvládají si udržet takovou postavu, která jim vyhovuje. Zaměřte se tedy na to, co můžete udělat lépe a nevymlouvejte se na špatné geny. (6)

Zdroje: (1-6) www.muscleandstrength.com/articles/muscle-building-genetics-myth-reality






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat