Nereálné cíle dělají z hubnutí nereálný sen

31.07.2023 | Hubnutí

Pro mnoho lidí je snížení hmotnosti častým cílem. Mnozí se však potýkají s překážkami, na které mohou na své cestě narazit. Čemu se při hubnutí vyhnout?

Jak správně hubnout?

Při zahájení jakéhokoli změny životního stylu je důležité mít připravený plán. Ten může zahrnovat vytvoření stravovacího plánu, fitness rutiny nebo dokonce sledování vašich pokroků v tréninkovém deníku.  Je důležité stanovit si realistické cíle. Pokud jsou vaše cíle příliš vysoké nebo nereálné, snadno vás to odradí a ztratíte motivaci. (1)

Sledování vašich pokroků je skvělý způsob, jak si udržet motivaci a pocit úspěchu. Vytvořte si svůj způsob, jak sledovat a měřit pokroky, ať už prostřednictvím deníku, kalendáře nebo aplikace v telefonu. Nezapomeňte sledovat jak své úspěchy, tak i neúspěchy, protože vám to může poskytnout skvělý pohled na váš pokrok. (2)

Existuje mnoho diet, proto je důležité najít něco, co vám bude vyhovovat. Klíčovými složkami zdravého stravování je konzumace zdravých, vyvážených jídel a minimalizace příjmu cukru a soli. Nezapomeňte to také kombinovat s pravidelnou fyzickou aktivitou –⁠ nejlepší je mít všestranně zdravý životní styl a nehledat pouze dočasné diety. (3)

Čemu se naopak vyhnout?

Vzhledem k velkému množství diet může být obtížné rozlišit, co je skutečně zdravé a co ne. V posledních letech přišlo do módy mnoho zázračných diet a mnoho lidí se jimi ochotně řídí, aniž by zvážili následky. (4)

K pozitivním výsledkům bláznivých diet patří například úbytek hmotnosti. Nicméně tento úbytek nebývá obvykle udržitelný a osoba, která se takovou dietou řídí, brzy kila nabere zpět. Některé z těchto diet mohou například způsobit vážný nedostatek živin v jídelníčku. Mnoho těchto diet je založeno na omezení určitých druhů potravin. Kromě toho mohou také vést k demotivaci a může být obtížné je držet delší dobu. (5)

Celkově vzato, bláznivé diety nemusí být nutně špatné, ale lidé by si měli být vědomi možných nevýhod, než se rozhodnou pro jednu z nich. Je důležité zvážit možné důsledky každé diety, zejména těch, které jsou obzvláště extrémní.  Je důležité najít si dietu, která bude vyhovovat vám a vašemu životnímu stylu, a také takovou, která vám poskytne potřebnou výživu a energii nutnou k udržení zdravého životního stylu. Ideálním řešením je pak dlouhodobá a udržitelná změna v podobě vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu. (6)

Zdroje: (1-3) www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible, (4-6) www.healthline.com/nutrition/weight-loss-mistakes






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat