Zdravotní rady postrádající smysl jsou stále v kurzu

20.07.2023 | Hubnutí

To, že jste nějakou informaci slyšeli už milionkrát, neznamená vlastně vůbec nic. Které zdravotní rady, které postrádají smysl, mají svůj vlastní život? Při nemoci nespoléhejte na hladovku a sacharidy nejsou vaši nepřátelé!

Některé moudrosti ohledně zdraví, o kterých vám říkala babička, stojí na reálných základech. Polévka je skutečně grunt, hlavně kostní vývar má protizánětlivé vlastnosti a jeho konzumace může tělu dodat velké množství minerálů a proteinů, jako je kolagen (1). A i jedno jablko denně skutečně odrazuje lékaře (2). Zažitých a nepravdivých mýtů však stále koluje tolik, že je těžké oddělit pravdu od fikce. Čemu byste určitě neměli věřit?

Nemoc lze vyléčit hladovkou

Tato chytlavá fráze před lékaři neobstojí. Když imunitní systém bojuje s infekcí, využívá obrovské množství energie, a tudíž potřebuje kalorie z příjmu potravy. Navíc množství energie použité k boji s nemocí stoupá souběžně s tím, jak narůstá tělesná teplota. Proto se vždy, když vám není dobře, ujistěte, že nehladovíte.

Aspirin podporuje zdraví srdce

Po celá desetiletí se tvrdí, že by každý člověk měl od určitého věku denně užívat aspirin, a to pro jeho schopnost ředit krev. Údajně si tím můžete prodloužit život. Pravdu? Je to nesmysl. Pro lidi, kteří prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt, může být denní podávání tohoto léku, jež se používá primárně při bolesti, horečce a zánětu, přínosné, vždy však záleží na názoru lékaře.

Je nutné vypít osm sklenic vody

Kolik vody skutečně potřebujete, je vysoce individuální. Vše se odvíjí od stavby těla, úrovni aktivity, a dokonce i genetiky, protože hladiny sodíku v potu se liší od člověka k člověku. Je to o tom, naslouchat svému tělu. Pokud jde o dehydrataci, sledujte, zda je vaše moč světle žlutá.

Hnědý cukr je zdravější než bílý

Hnědý cukr obsahuje o něco méně kalorií na gram (v porovnání s tím bílým) a malé množství minerálů (většinou vápníku a draslíku). Tyto hodnoty jsou však bezvýznamné. Cukr, ať je jakýkoli, má vysoký glykemický index a umí poškodit metabolismus. Odborníci doporučují držet se sladidel s nižším glykemickým indexem. K těm patří kokosový cukr, javorový či agávový sirup.

Sacharidy způsobují přibírání na váze

Všechny sacharidy nejsou stejné. Ano, některé mohou přispět k přibírání na váze – jmenovitě rafinované sacharidy, jako je bílá mouka, bílý chléb a bílá rýže. Ale komplexní sacharidy, které se nacházejí v hnědé rýži, ovesných vločkách a celozrnné mouce, jsou naopak při snižování váhy nápomocné.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420713, www.thehealthy.com






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat