Hubněte se slupkami psyllia

Psyllium vás podpoří při hubnutí a ve zdravé výživě. Prozradíme, co dělá superpotravinu tak zdravou a jak ji správně používat.

Co jsou slupky psyllia? Botanici mu říkají také jitrocel keřový nebo „plantago ovata“. Roste hlavně v Indii a Pákistánu, ale pěstuje se také ve střední Evropě, Střední Americe a Austrálii. Semena jsou hnědá, 2 až 3 mm velká. Průhledná skořápka psyllia je vzrušující. Skládá se především z nestravitelné vlákniny a slizu, jako je galaktóza a rhamnóza. Ty v reakci s vodou hodně nabobtnají. To rychle naplní žaludek nízkokalorickým gelem. Zvyšuje se také objem stolice. To revitalizuje pomalá střeva a zmírňuje zácpu. Skořápky mohou pomoci i při průjmech (1).

Jak užívat psyllium

Nejdůležitější je zapít je vždy dostatečným množstvím tekutiny!

Buď rozmícháte 1 lžičku slupek psyllia ve velké sklenici vody, kterou vypijete a potom ještě zapijete dalšími 1–2 sklenicemi. Nebo si jimi posypete müsli, jogurt nebo smoothie. I zde pijte dostatek tekutin jako je voda, neslazený čaj nebo silně ředěné ovocné a zeleninové šťávy.

Chcete zhubnout pomocí slupek psyllia? Směs smíchanou se sklenicí vody pak vypijte asi 30 minut před jídlem. Váš žaludek se tak zaplní a porce jídla se automaticky zmenší.

Pozitiva pro zdraví

Psyllium váže ve vodě 40 až 50násobek své vlastní hmotnosti. Tím se také zvětší objem stolice a jemně stimuluje trávení. Pomáhá tedy nejen při zácpě a průjmu, ale také při syndromu dráždivého tračníku.

Navíc slouží jako „krmivo“ pro prospěšné střevní bakterie, a múže tak příznivě ovlivňovat a zlepšovat střevní flóru.

Stejně jako jiná vláknina, i slupky psyllia mohou zlepšit vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak a také udržet hladinu cukru v krvi konstantní po dlouhou dobu.

Psyllium také funguje jako detoxikační pomocník. Jemně čistí střeva a zbavuje tělo toxinů a škodlivin. Vzhledem k tomu, že také váže přebytečné kyseliny, udržuje i acidobazickou rovnováhu. Kromě slizu obsahuje psyllium také flavonoidy. Jde o takzvané antioxidanty, které dokážou vázat škodlivé volné radikály.

Kromě toho vláknina, kterou obsahuje, může také způsobit, že hladina cukru v krvi po jídle stoupá pomaleji. Předejdete tak chutím a zbytečné svačiny jsou před vámi v bezpečí.

Díky nízkému obsahu sacharidů jsou slupky psyllia vhodné i pro nízkosacharidovou dietu. 

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Jitrocel_vejčitý, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/ - zbytek článku 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat