Pomeranč na stehna prostě nepatří

02.08.2023 | Hubnutí

Jste připraveni rozloučit se s hrbolky na zadku, stehnech nebo břiše? Nespoléhejte na drahé krémy a vezměte to od základů – denních návyků, které pomerančová kůže vyloženě nenávidí!

K celulitidě dochází, když se tukové usazeniny protlačují pojivovou tkání pod kůží, což způsobuje, že pokožka vypadá nerovnoměrně a strukturovaně. Roli mohou hrát hormonální změny, genetická predispozice, špatný krevní oběh a sedavý způsob života (1). I když celulitida miluje hru na důslednost a trpělivost, přece jen vůči ní nejste bezradní. Zde je několik tipů, které můžete vyzkoušet (2). 

Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita podporuje duševní pohodu, ale také může pomoci zmírnit projevy celulitidy. Aerobní cvičení, jako je běh, plavání a jízda na kole, napomáhají spalování tuků a posilují krevní oběh, začlenění posilovacích cvičení zase vede ke zpevnění pokožky.

Zkuste masážní terapii

Masáž postižených oblastí podporuje krevní oběh a snižuje projevy pomerančové kůže. K cílení na problémové oblasti lze použít různé masážní techniky, jako je hnětení, válení a poklepávání. Masáž provádějte pouze směrem k srdci a příliš netlačte. Kůže by měla být stimulovaná a povzbuzená, ne podrážděná nebo červená.

Dodržujte zdravou stravu

Při redukci celulitidy hraje zásadní roli vyvážená strava. Zaměřte se na konzumaci potravin, které mají nízký obsah kalorií a tuku a zároveň jsou bohaté na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Na druhou stranu omezte příjem průmyslově zpracovaných potravin, slazených nápojů a nadměrného množství alkoholu.

Zvyšte příjem kolagenu

Jednou z teorií je, že pokles potravin obsahujících želatinu vede k nárůstu celulitidy, protože tělo nemá potřebné stavební kameny pro zdravou pojivovou tkáň. Ať tak či onak, stojí to za pokus. Mezi potraviny aktivující produkci kolagenu patří olivy, sója, červené ovoce, fazole, různá semínka či zelí.

Používejte kompresní punčochy

Nošení kompresních punčoch ve dne nebo v noci podporuje průtok krve a pomáhá minimalizovat projevy celulitidy. Zmíněné specializované punčochy poskytují jemný tlak, zlepšují cirkulaci, snižují zadržování tekutin a jsou zvláště účinné během fyzické aktivity nebo při dlouhodobém stání.

Přestaňte kouřit

Kouření poškozuje kolagen a elastin – dva proteiny životně důležité pro pevnost a pružnost pokožky. Proto típněte poslední cigaretu a užijte si své nové já.

Přiměřeně hydratujte

Pití dostatečného množství vody napomáhá vyplavování toxinů z těla. Správná hydratace zároveň revitalizuje zdraví a krásu pokožky tím, že udržuje její elasticitu. Z tohoto důvodu se snažte vypít alespoň osm sklenic čisté vody bez bublinek denně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549770/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6255235/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat