Menopauza je velkým nepřítelem plochého břicha

Nejen menopauza, ale i její předvoj, kterým je perimenopauza, zvětšuje obvod pasu. Proč se to děje? Za vším hledejme hormony a úbytek svalové hmoty v důsledku přirozeného stárnutí. Je možné proti hromadění tuku nějak bojovat?

Snažíte se zapnout knoflík vašich oblíbených kalhot, ale nějak se to nedaří? Ano, je to k naštvání, protože ještě před nějakou dobou vám tenhle módní kousek padnul jako ulitý. Ale jak je to možné? Jíte pořád stejně, spíte pořád stejně, děláte stejné věci a vesměs máte stejný i denní harmonogram. Jenže přesto je něco jinak. Že by menopauza?

Něco končí, něco začíná

Ať se to někomu líbí, nebo ne, s přibývajícím věkem je tloustnutí normální a do jisté míry i nevyhnutelné. Ženy po pětačtyřicátém roce života přibírají v průměru půl kila ročně (1). Jde tedy o nezbytnou frustrující součást perimenopauzy a menopauzy ? Už to tak bohužel vypadá. První příčinou je snížení fyzické aktivity, což vede i ke snížení energetických požadavků, domnívá se australská lékařka Karen Magraith (2). Ta dodává, že jak stárneme, ubývá nám svalová hmota, což omezuje i rychlost, jakou tělo spaluje kalorie. Udržení optimální hmotnosti je tedy v této existenční dekádě náročnější a problematičtější. Když se do celé situace navíc vloží hormony, vše se ztíží ještě víc.

A zase ten estrogen!

Během reprodukčního věku směřuje hormon estrogen tuk na stehna a boky, ovšem jakmile ženy vstoupí do perimenopauzy a dále pak menopauzy, jeho hladiny klesají, což vede k ukládaní tuku do oblasti břicha. Nejde pak jen o estetický nešvar, neboť hromaděním tohoto viscelárního tuku, jež obklopuje vnitřní orgány, narůstá riziko diabetu, rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Co se dá udělat pro to, aby se mu u vás tolik nelíbilo?

Vhodným jídelníčkem to začíná

Nejlepší strategií je podle odborníků změna životního stylu za účelem podpory hubnutí a zlepšení celkové kondice. Ta vyžaduje výrazné omezení nezdravých potravin (4), alkoholu (5) a stresu (6). Klíčová je také pravidelná fyzická aktivita, se kterou jde ruku v ruce kvalitní spánek – jeho nedostatek totiž tloustnutí jen nahrává (7).

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-weight-gain, (2) www.houseofwellness.com.au/health/tips/perimenopause-belly-fat, (3) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/24147-visceral-fat, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947726/, (5) www.academic.oup.com/jn/article/133/8/2655/4687991, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27345309/, (7) www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/featured-science-from-endo-2021/sleep-disturbances-may-contribute-to-weight-gain-in-menopause






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat